Optimális esetben az Európai Bizottság már szerdán zöld jelzést adhat a hiteltárgyalások megkezdésére Magyarországnak – értesült megbízható forrásokból a BruxInfo. Úgy tűnik, hogy a testület megszüntetheti a jegybanktörvény miatt indult kötelezettségszegési eljárást is. Orbán Viktor Barrosóval folytatott keddi megbeszélése után már közeli áttörésről beszélt.

Ha minden jól megy, az Európai Bizottság már szerdai ülésén döntést hozhat a tárgyalások megkezdéséről a Magyarország által kért elővigyázatossági hitelkeretről – értesült megbízható forrásokból a BruxInfo. Az ilyen tartalmú döntés információink szerint mindenekelőtt attól függ, hogy a kötelezettségszegési eljárás hatálya alá tartozó ügyekben milyen következtetésre jut előzőleg a testület.

A szerdán napirendre kerülő témák közül is kiemelkedik a jegybank függetlensége miatt január 17-én indult eljárás, amelyet jó okkal feltételezhetően megszüntethet Brüsszel, miután kielégítőnek találta a levelére adott legutóbbi magyar válaszokat. A nyitott kérdések köre tulajdonképpen egy vitára szűkült le, a jegybankelnök fizetésére, amelynek ügyében Orbán Viktor jelezte, hogy kész akár az Európai Bíróságra is elmenni. Erre a jelek szerint nem lesz szükség, mert a Bizottság elengedheti a dossziét, ami ugyanakkor a legfőbb akadálya volt eddig a hiteltárgyalások megkezdésének. A jegybanktörvényről ugyanakkor más, szakértői fórumokon is folyik még egyeztetés, ezek a kérdések azonban a jogvita keretein kívül esnek.

Úgy tudjuk, hogy a jegybanktörvény miatt indult eljárás lezárása mellett Orbán Viktor politikai kötelezettségvállalása, mondhatni „úri becsületszava” az a meghatározó tényező, ami a Bizottságot arra indíthatja, hogy zöld jelzést adjon a hiteltárgyalásoknak. José Manuel Barroso értesülésünk szerint nagyon komolyan veszi a magyar miniszterelnök keddi ígéreteit arra vonatkozóan, hogy a kormány által ígért törvényi változtatásokat maradéktalanul végre is hajtják majd.

A tárgyalások megkezdésének időpontját később tűznék ki, az IMF-fel és a magyar kormánnyal folytatandó egyeztetés után.

Brüsszel mégsem töltene ki teljesen „biankó csekket” Magyarország számára, nyitva hagyva a tárgyalások megszakításának lehetőségét, amennyiben Budapest nem venné komolyan a vállalásait és főleg nem tenne elég lépést a fejekben továbbra is létező második hiteltárgyalási előfeltétel, a „stabil jogi környezet” létrehozása felé – hírlik Brüsszelben.

Ami a másik két folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárást illeti, a testület jó eséllyel a harmadik szakaszba lépteti majd, vagyis az Európai Bíróság elé utalhatja az adatvédelmi dossziét és a bírók nyugdíjkorhatárának leszállítását.

Végül az igazságszolgáltatás függetlenségének ügyében Brüsszel utolsó értesülésünk szerint megfelelő jogalap híján nem indít majd kötelezettségszegési eljárást, de komolyan veszi a magyar kormányfőnek azt a kötelezettségvállalását, hogy a kérdésben szorosan együttműködik majd az Európa Tanáccsal és a gyakorlatba is átülteti annak kulcsfontosságú észrevételeit.

Érdemi előrelépés történt az Európai Bizottság elnöke és a magyar kormányfő keddi informális egyeztetésén, amelyen mérleget vontak a Magyarországot érintő különböző vitás kérdések tisztázására irányuló munkáról és egyúttal feltérképezték a továbblépés lehetőségét is.

„Nagyon közel kerültünk az áttöréshez, napok, legfeljebb hetek kérdése” – közölte újságírókkal a Barrosóval folytatott eszmecserét követően Orbán Viktor, utalva arra, hogy megítélése szerint a Bizottság hamarosan meghozhatja a döntést a hiteltárgyalások megkezdéséről.

A kormányfő szavaiból is kiderült, hogy néhány kérdésben azért még nem zárult le a vita Budapest és Brüsszel között, és a nyitott kérdések között van több olyan is, ami a jegybanktörvény függetlensége körüli helyzet tisztázását érinti. A Bizottság eddigi kommunikációjából az derült ki, hogy a kérdéskör rendezését mindenképpen a tárgyalások megkezdése előfeltételének tekinti.

A kormányfő ezzel együtt úgy vélekedett, hogy az IMF-fel (és az EU-val) folytatandó hiteltárgyalások elől lényegében elhárultak az akadályok. Arra is utalt, hogy az áttörés akkor következhet be, ha az Országgyűlés gyorsan elfogadja a szükséges törvénymódosításokat.

A miniszterelnök szerint mostanra világossá vált, hogy a két fél miben ért egyet, illetve miben nem, az előbbi kérdések száma messze túlszárnyalja az előbbiekét – jegyezte meg.

Barroso rövid közleményben üdvözölte Orbán Viktor kötelezettségvállalását azoknak a jegybank függetlenségét érintő intézkedéseknek a „gyors és maradéktalan” végrehajtására, amelyeket a magyar hatóságok bejelentettek. A Bizottság elnöke ugyancsak elismeréssel szólt a kormányfő által tett kötelezettségvállalásokról az igazságszolgáltatás, az adatvédelmi hatóság és a bírók nyugdíjkorhatárának reformjával kapcsolatban. A közlemény azzal zárul, hogy a Bizottság szerdán szemügyre veszi ezeket a kérdéseket.

A nyilatkozatból az is kiderül, hogy a lehetséges elővigyázatossági pénzügyi támogatás kérdését is megvitatták a találkozón, további részleteket ugyanakkor nem említ erről a bizottsági közlemény.