Felméri a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a pénzügyi szervezeteknek a fogyatékkal élő fogyasztókkal kötött szerződéseit, speciális eljárásait és a számukra nyújtott ügyfél-tájékoztatást – közölte a felügyelet szerdán az MTI-vel.

A PSZÁF célja az, hogy a fogyatékkal élők számára is megfelelő, teljes értékű szolgáltatást nyújtsanak a pénzintézetek, s elterjedjenek a már alkalmazott legjobb gyakorlatok.

A PSZÁF ennek érdekében mintegy 80 intézmény, pénzpiaci, biztosítási és pénztári szereplő általános szerződési feltételeit elemzi. Áttekinti a fogyatékossággal élő személyek számára kialakított speciális tájékoztatási eljárásokat, az akadálymentesítéssel kapcsolatosan eddig megtett lépéseket és törekvéseket. Felméri az intézmények fogyatékossággal élő személyek számára nyújtott különleges kiszolgálási gyakorlatait is.

A PSZÁF a fogyatékossággal élők napi nehézségeinek, igényeinek, a pénzügyi szervezetekkel kapcsolatos észrevételeinek megismerése érdekében már korábban egyeztetett a fogyatékkal élőket képviselő érdekvédelmi szervezetekkel.

A felmérés eredményét a PSZÁF nyilvánosságra hozza, illetve ismerteti a fogyatékkal élő személyeket képviselő érdekvédelmi szervezetekkel.