Háromnapos ülést tart jövő héten az Országgyűlés; kedden tárgyalnak a képviselők a pénzügyi tranzakciós illetékről és a biztosítási adóról szóló javaslatokról, csütörtökön pedig szavaznak a médiaszabályozás módosításáról – közölte György Bálint, az Országgyűlés sajtófőnöke a házbizottság csütörtöki ülését követően az MTI-vel.

A parlament jövő héten hétfőn, kedden és csütörtökön tart ülést.

Hétfőn a napirend előtti felszólalások után egyebek mellett döntenek arról, hogy kiegészítik-e a napirendet a “Simicska Lajos és Nyerges Zsolt körüli, valamint a Fidesz-kormány mögött álló gazdasági cégbirodalom állami megrendeléseinek jogszerűségét átvilágító” országgyűlési vizsgálóbizottság létrehozásáról szóló határozati javaslattal, amelyet a Jobbik kezdeményezett és a többi ellenzéki párt is támogatott.

Hétfőn szavaznak az alaptörvény első módosításáról szóló javaslathoz, illetve a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosításához érkezett módosító indítványokról. Emellett elfogadhatják a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjáról szóló határozati javaslatot és a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény módosításával kapcsolatos indítványt is.

Szintén zárószavazás lesz hétfőn a gyermekbarát igazságszolgáltatással kapcsolatos egyes törvények módosításáról, valamint a köziratokról, a közlevéltárakról szóló törvény és az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárásáról és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára létrehozásáról szóló törvény módosításáról is. A határozathozatalok után öt javaslat – köztük az egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló indítvány – részletes vitáját folytatják le.

Kedden kezdik majd tárgyalni az adózást érintő egyes törvények módosítását, a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló javaslatot, majd a biztosítási adóról szóló előterjesztés általános vitáját. Emellett a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló törvényjavaslat, a termékek piacfelügyeletéről szóló indítvány és a Nemzeti Eszközkezelő működésével kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitáját is lefolytatják.

Csütörtökön a szavazások után az egyes családjogi és cégjogi eljárások egyszerűsítéséről szóló törvényjavaslat általános vitáját és az adózást érintő egyes törvények módosításáról szóló előterjesztés részletes vitáját kezdik el.

György Bálint tájékoztatása szerint a kormány javaslatára az új büntető törvénykönyvről szóló javaslat általános vitáját nem a jövő héten, hanem a május 29-i héten zárják majd le.