A pénzügyi tranzakciós illetékről és a biztosítási adóról kezd tárgyalni az Országgyűlés e heti háromnapos ülésén. A képviselők módosíthatják a médiatörvényt és elfogadhatják a gyermekbarát igazságszolgáltatás kialakításához szükséges törvénymódosítást.

A képviselők a hétfői ülésnapon fogadhatják el a gyermekbarát igazságszolgáltatás megvalósulásához kapcsolódó egyes törvények módosítását. A törvény összefoglalja mindazokat a polgári jogi és büntető jogi törvénymódosításokat, amelyek Magyarországon hozzájárulhatnak a gyermekbarát igazságszolgáltatás megvalósulásához.

Az Országgyűlés emellett hétfőn dönt a főváros és a kerületek közötti forrásmegosztás szabályozásáról, a közadatok újrahasznosításáról, a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjáról szóló határozati javaslatról, illetve több nemzetközi megállapodás és egyezmény módosításának elfogadásáról. Két, a költségvetést módosító javaslatot is elfogadhat a Ház még ezen a napon. Az egyikkel változhatnak a büdzsé fő számai is, a fővárosi és megyei kormányhivatalok szabálysértéssel kapcsolatos feladataihoz biztosítana pénzügyi fedezetet. A másik a svájci CERN kutatóintézet új, Csillebércre tervezett adatbázisa, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontnak biztosítana állami támogatást. Változhat a sportról szóló törvény is úgy, hogy a 18 év alatti sportolókkal kötött sportszerződések csak a sportoló törvényes képviselőjének előzetes írásbeli beleegyezésével válhatnának érvényessé. Szavaznak a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló jogszabály módosításáról is, mely szerint a Miniszterelnökség név és lakcím adatokat kérhetne le azért, hogy a polgárok tájékoztatást kaphassanak az őket személyesen is érintő kormányzati intézkedésekről.

Kedden az adózást érintő törvénymódosításokról kezdődik általános vita összesen 4 óra 20 perces időkeretben. Ezzel azonos időkeretben kezdődik meg az általános vita továbbá a pénzügyi tranzakciós illetékről, valamint a biztosítási adóról szóló javaslatokról is. A tranzakciós illetéket a pénzforgalmi szolgáltatónak kell megfizetnie havonta, egyebek mellett az átutalások, a beszedések, a készpénz be-, és kifizetések, a készpénzátutalások és a készpénzfizetésre szóló csekkek beváltása után. A tranzakciós illeték bevezetésétől a kormányzat 130 milliárd forint bevételre számít jövőre. A biztosítási szférában jelenleg érvényes szektorális, baleseti és tűzvédelmi adót kiváltó biztosítási adóból a várakozások szerint plusz 15 milliárd forint éves bevétel lesz.

Még kedden sor kerül a termékek piacfelügyeletéről szóló javaslat általános vitájára, mely szerint továbbra is elsősorban a gyártó legyen köteles gondoskodni a termék biztonságáról, ugyanakkor az importőr és a forgalmazó se hozhasson forgalomba a használóra veszélyt jelentő árut. Továbbá ezen az ülésnapon kezdődik általános vita a Nemzeti Eszközkezelő működésével kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatról és a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló törvényjavaslatról is.

Csütörtökön a Ház dönt a médiatörvény módosításáról. A médiaszolgáltatásokkal és a sajtótermékekkel összefüggő törvények módosításával a kormány teljesíti az Alkotmánybíróság decemberi döntése nyomán szükséges módosításokat.

Még ezen a napon részletes vitával folytatódik az adózást érintő törvénymódosításokról szóló javaslat tárgyalása, illetve általános vita kezdődik az egyes család- és cégjogi eljárások egyszerűsítéséről szóló előterjesztésről, mellyel egyszerűsödhetnek és életszerűbbek lehetnek az örökbefogadáshoz és az apai elismeréshez kapcsolódó eljárások.