A tiltott, közösségellenes magatartások bírságolásáról dönt jövő szerdán a Fővárosi Közgyűlés; az önkormányzati rendeletben foglaltak megszegőire ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírságot, illetve százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírságot szabhatnak ki.

Az új szabálysértési törvény idén április 15-én lépett hatályba, a felsőbb szintű jogszabály miatt az önkormányzatok kötelesek hatályon kívül helyezni a saját rendeleteikben meghatározott szabálysértési rendelkezéseket, legkésőbb május 31-ig. A jogszabály ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy a helyi képviselő-testületek tiltott, közösségellenes magatartásokat határozzanak meg rendeleteikben, az ezek megszegőit pedig bírságolhatják.

Helyszíni bírságot – amelynek összege ötvenezer forintig terjed – a közterület-felügyelő szabhat ki; míg a százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal kapcsolatos hatáskör a jegyzőre is átruházható.

A Fővárosi Közgyűlés legutóbbi, április 25-i ülésén döntött a szabálysértési rendelkezések hatályon kívül helyezéséről; Sárádi Kálmánné főjegyző mostani javaslatában azonban indokoltnak tartja mindazon, korábban szabálysértő magatartásokat tiltott, közösségellenes magatartásként szabályozni, amelyek nincsenek meghatározva a felsőbb szintű jogszabályban.

A rendelet szerint bírságolhatók azok, akik egyebek mellett beszennyezik vagy jogtalanul helyeznek ki utcanévtáblát, ismertetőtáblát; nem gondoskodnak az ingatlanjaik előtti terület gondozásáról, síkosság- és gyommentesítéséről; nem szállítják el időben az építési törmeléket; nem kijelölt helyen helyeznek el hirdetményt, plakátot.