A választójogi törvényhez fűződő aggályait ismertette a Velencei Bizottság Magyarországon tartózkodó jelentéstevőivel az MSZP pénteken. A párt képviselői a többi közt a választókerületek kialakításával kapcsolatban fogalmazták meg kifogásaikat.

A szocialistákban felmerült a választókerületek politikai alapú kijelölésének gyanúja, amelyeket ráadásul úgy határozott meg a kormányoldal, hogy azokról nem egyeztetett az ellenzéki pártokkal – ismertette újságírókkal Harangozó Gábor, az Európa Tanács magyar delegációjának szocialista tagja azokat az aggályokat, amelyeket a Velencei Bizottság jelentéstevőinek is megfogalmazott.

A találkozót követő tájékoztatón az országgyűlési képviselő közölte, a szocialisták azt is kifogásolják, hogy még egyáltalán nem ismertek az új választási eljárásról szóló jogszabályra vonatkozó javaslat részletei az ellenzék előtt.

A politikus ugyancsak bírálta azokat az elképzeléseket, amelyek szerint a pártok a következő két évben nem kapnának állami támogatást, és azt is, ha regisztrációhoz kötnék a szavazók számára a választásokon való részvételt. Mint mondta, mindez nem a pártok programjának küzdelmét eredményezné, hanem “csak Kubatov Gábor mozgósítási listájának hatékonyságát fogja lemérni”.

A képviselő emlékezetett arra: a Velencei Bizottság már tucatnyi törvénnyel kapcsolatban vizsgálja Magyarországon, hogy azok megfelelnek-e az alapvető emberi jogok és a demokratikus normák követelményeinek. Harangozó Gábor szerint három tárgyban nem köthető kompromisszum: a független igazságszolgáltatást szavatoló törvényi rendszer, a média függetlenségét és a szólásszabadságot biztosító jogszabályok, valamint a választási rendszer tekintetében.

Mint mondta, az első két ügyben korábban igen kritikus véleményt fogalmazott meg a Velencei Bizottság, ennek ellenére a médiaszabályozás csütörtökön elfogadott módosítása során szerinte a kormányoldal egyáltalán nem vette figyelembe ezeket a kritikákat.

Szabó Vilmos, az Európa Tanács delegációjának másik szocialista tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy a küldöttek különös érdeklődést mutattak a pártok közötti egyeztetések eljárása iránt. Ezzel kapcsolatban arról tájékoztatta a jelenlévőket: ahogy a választójogi törvényről sem volt, úgy most az eljárási szabályokról sem egyeztet az ellenzéki párttal a kormányoldal.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a küldöttek nemrég kezdték el vizsgálni a magyarországi választójogi törvényt, az ezzel kapcsolatos jelentést várhatóan júniusi ülésén fogadja el a Velencei Bizottság, amely megfogalmazza ajánlásait.