Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottja csütörtökön a világszervezet fórumaival, pénteken pedig Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel egyeztet a szíriai válság lehetséges megoldásáról – derült ki hétfőn Washingtonban amerikai hivatalos forrásból.

Mark Toner, az amerikai diplomáciai tárca szóvivője elmondta: a külügyminiszter azután fogadja Washingtonban Annant, hogy csütörtökön Isztambulban folytat megbeszéléseket a szíriai helyzetről. Annan csütörtökön a Biztonsági Tanácsban és az ENSZ Közgyűlésének számol be eddigi erőfeszítéseiről.

Toner közölte, hogy Clinton hétfőn telefonon beszélt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, és felhívta a figyelmét arra: Moszkvának mint Damaszkusz kulcsfontosságú szövetségesének “nagyon fontos szerepe van abban, hogy befolyása révén megpróbálja rávenni Aszadot (Bassár el-Aszad szíriai elnököt) és rendszerét az Annan-terv hat elemének végrehajtására, ezek közé értve a demokratikus átmenetet”.

A külügyi szóvivő elmondta, hogy Washington a héten áttekinti szövetségeseivel a Szíria elleni szankciók megszigorításának lehetőségét.