Jogerősen hat év börtönbüntetéssel sújtott folytatólagosan elkövetett csalás bűntette miatt a Szegedi Ítélőtábla kedden egy budapesti férfit, aki több mint százmillió forintnyi árut csalt ki egy nemesnádudvari székhelyű cégtől.

A jelenleg 49 éves, csalás miatt már korábban büntetett Törőcsik István alkalmi jelleggel Svájcban dolgozott sí- és teniszoktatóként. Rossz anyagi helyzetben volt, a pénzét játékteremben próbálta megtöbbszörözni. Egy ilyen alkalommal ismerkedett meg egy férfival – az ő személyazonosságát a hatóságoknak nem sikerült tisztázniuk -, aki arra kérte, lízingeljen számára egy Bentley Continental GT típusú luxusautót. A férfi 2009 elején azt is javasolta a vádlottnak, hogy vegyen egy céget, amelynek a nevében főként raklapkereskedéssel foglalkoznak majd. Az ehhez szükséges pénzt – csakúgy, mint az autóvásárlás esetében – a férfi biztosította.

A vádlott 2009. február 10-én a luxusautóval elment a nemesnádudvari székhelyű Rivál-Fa Kft. érsekhalmi telephelyére. Svájcból hazatelepült, svájci és francia üzleti kapcsolattal rendelkező, gazdag üzletembernek adta ki magát, és azt állította, hogy külföldi, a leginkább francia ügyfelei nagy mennyiségű EUR-raklapot vennének.

Törőcsik István megállapodott a cégvezetővel 40 ezer raklap – darabonként 1800 forintos áru – megvásárlásáról, azzal, hogy a vételárat és a következő, 40 ezer darabos szállítmány ellenértékét, összesen egymillió svájci frankot a gyártás befejeztével adja át.

Április közepéig összesen 47 ezer raklap készült el, ezeket azonban a vádlott és társa nem külföldön, hanem Magyarországon adta el. A vádlott az év végén – 16,5 millió forint összértékben – fűrészárut is rendelt, ám az export helyett ezt is áron alul értékesítette.

Miután a fizetési határidő lejárt, a vádlott többször azzal hitegette a céget, hogy hamarosan fizet, de ez nem történt meg.

A Rivál-Fa Kft. 2009. október 14-e óta felszámolás alatt áll, a képviseletében eljáró felszámoló 119,5 millió forint kár megtérítése iránt terjesztett elő polgári jogi igényt, a bíróság e keresetet egyéb törvényes útra utasította.