Átláthatósági portált nyitott az Európai Bizottság csütörtökön azzal a céllal, hogy döntéshozatali eljárásait az európai uniós lakosság számára elérhetőbbé és követhetőbbé tegye.

A címen elérhető oldal bevezetőjében, szavait a lakossághoz címezve, a témáért felelős bizottsági tag, Maros Sefcovic így fogalmazott a honlap céljairól: “Önnek, európai uniós polgárként joga van ahhoz, hogy tisztán átlássa, miként készítik elő az uniós intézmények ezeket a döntéseket, kik vesznek részt az előkészítésben, kik kapnak támogatást az EU költségvetéséből, és milyen dokumentumok birtokában, illetve létrehozásával történik a jogszabályok kidolgozása és elfogadása. Önnek joga van ahhoz is, hogy beletekintsen ezekbe a dokumentumokba, és közvetlenül vagy közvetve (az Önt képviselő közvetítők révén) hangot adjon véleményének.”

A portál a bizottság ígérete szerint gyors és közvetlen hozzáférést biztosít a jogalkotás, a hatásvizsgálatok, a szakértői csoportok és tanácsadó testületek munkája, a konzultációk, az érdekképviseletek és lobbizás, az EU-alapok kedvezményezettjei, valamint a dokumentumokhoz hozzáférés területén.

Méltatta a portál működését az európai ombudsman szóvivője is. “Az új portál a felhasználóbarátság szempontjából határozott előrelépés a korábbi, átláthatóságot segítő honlaphoz képest. Jó és azonnali áttekintést ad valamennyi fontos átláthatósági eszközről.”