A kislétai bűncselekményről hallgatott meg igazságügyi fegyverszakértőket a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőperének pénteki tárgyalásán a Budapest Környéki Törvényszék.

A fegyverszakértők elmondták, hogy szerintük a helyszínen kilenc lövést adtak le a támadók, a házban és körülötte összesen hét töltényhüvelyt találtak. Két lövést valószínűleg a levegőbe adhattak le.

Szerintük a házban megölt nőre három lövést adtak le; erre a sörétszemek különböző méretéből következtettek.

Közölték, a helyszínen két sörétes puskából adtak le lövéseket. Az egyikből két töltényhüvely, a másikból öt töltényhüvely esett a földre. Hármat az udvaron, négyet a házban találtak meg.

A vádirat szerint a támadók a földeken át gyalogosan közelítették meg 2009. augusztus 2-án éjjel a házat, majd Kiss István másodrendű és Pető Zsolt harmadrendű vádlott behatolt az udvarra, miközben Kiss Árpád elsőrendű vádlott golyós vadászfegyverrel biztosította őket.

Pető Zsolt egy besenyszögi vadásztól 2008 márciusában elrabolt sörétes vadászpuskából az ablakra, majd a bejárati ajtóra adott le lövéseket. Kiss István az ajtónyíláson át tüzelt, és megsebesítette a házban tartózkodó 13 éves lányt. Ezt követően mindketten bementek a lakásba, és néhány méterről rálőttek az ablak alatti ágyban fekvő anyára.

Az anya a helyszínen életét vesztette, lánya, aki a ház folyosóján sérült meg, visszamászott szobájába, majd lefeküdt az ágyra. A támadók a lövések leadása után elmenekültek.

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő fegyveres és Molotov-koktélos támadások ügyében Kiss Árpádot, a testvérét, Kiss Istvánt, valamint Pető Zsoltot és a vád szerint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Csontos Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják.

A per szerdán folytatódik.