A madridi kormány a hétvégén jelezte valutaövezeti partnereinek, hogy pénzügyi mentőövet kér az ingatlanbuborék kipukkanása miatt meggyengült bankszektorának stabilizálására. Az Eurócsoport szombati közleménye szerint akár a 100 milliárd eurót is elérheti az összeg.

A spanyol kormány a tőkepiacok és az európai partnerek fokozott nyomása előtt meghajolva szombaton arról a szándékáról tájékoztatta a valutaövezet tagjait, hogy pénzügyi segítséget kér megingott helyzetű bankjainak újratőkésítésére. Madrid a valutaövezeti pénzügyminiszterek szombaton sebtében összehívott telekonferenciáján jelezte pénzügyi mentőövre vonatkozó igényét, amit rövidesen hivatalos formában is bejelent.

A 17 tagú Eurócsoport szombaton kiadott közleményében jelezte, hogy pozitívan kíván reagálni a spanyol megkeresésre. A pénzügyminiszterek abban is megállapodtak, hogy a spanyol pénzügyi intézetek újratőkésítéséhez az eurózóna átmeneti mentőalapja, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) és annak várhatóan július 1-jén működni kezdő utódja, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) nyújt majd hitelt.

Miként a nyilatkozat hangsúlyozza, a kölcsönnek elég bőségesnek kell lennie ahhoz, hogy megfelelő pénzügyi hátteret biztosítson minden lehetséges tőkeigény fedezéséhez. Bár ennek felmérése egyszerre több szinten továbbra is folyamatban van, az Eurócsoport szerint az összeg akár a 100 milliárd eurót is elérheti. Ez lehet ugyanis az az összeg, ami nem csak a felmerülő tőkeigények fedezéséhez lehet elég, de még egy pénzügyi puffer képzéséhez is. Uniós források korábban fontosnak nevezték, hogy olyan összeget tegyenek le az asztalra, ami lenyűgözi az országnak hitelező piacokat.

A hivatalos kérelem benyújtását követően az Európai Bizottságnak az Európai Központi Bankkal, az Európai Bankhatósággal (EBA) és az IMF-fel közösen értékelést kell készítenie és javaslatot kell előterjesztenie arra a pénzügyi szektorra vonatkozó politikai feltételrendszerre, ami a támogatás előfeltétele. Az Eurócsoport közleményében megjegyzi, hogy a pénzügyi támogatást kísérő politikai feltételrendszernek a pénzügyi szektort célzó speciális reformokra kellene fókuszálnia, ideértve a kisegítendő bankok uniós állami támogatási szabályokkal összhangban álló szerkezetátalakítási terveit és a hazai pénzügyi szektor horizontális szerkezeti reformját.

Mindez arra utal, hogy Spanyolország Írországtól és Portugáliától, vagy Görögországtól eltérően nem lesz egy teljes, átfogó fiskális kiigazítási programnak alávetve, amitől való félelem eddig megfigyelők szerint Madridot elsősorban visszatartotta attól, hogy bajba jutott bankjainak újratőkésítéséhez európai támogatást igényeljen. Az EFSF módosított irányelvei ugyanis lehetőséget adnak arra, hogy az eszközből egy bankprogram fejében a tagállamokon keresztül hitelt nyújtsanak a tagországok bankrendszerének stabilizálásához.

Az Eurócsoport a spanyol kormány által a bankok rendezett szerkezetátalakítására létrehozott alapon, a FROB-on keresztül juttatná el a több tízmilliárd eurós kölcsönt a rászoruló spanyol pénzintézetekhez. Ám a pénzügyi memorandumot ettől függetlenül a spanyol kormánynak kell aláírnia, és őt terheli majd a hitel visszafizetésének felelőssége is. Mindez azért is figyelemreméltó, mert az elmúlt napokban többek között Párizs is azt szorgalmazta, hogy az EFSF-ből és majd az ESM-ből közvetlenül is pénzt lehessen folyósítani a bankok feltőkésítéséhez, és ne csak a kormányok közbeiktatásával. Ennek előnye, hogy az ügylet így nem terhelné a tagállamok adósságát. Ám Berlin keményen ellenállt ennek a sürgetésnek, hangsúlyozva, hogy ez csak az ESM-et létrehozó szerződés módosításával lenne elképzelhető, ami viszont időt vesz igénybe.

Az Eurócsoport nyilatkozata azt is megemlíti, hogy Spanyolország már jelentős költségvetési és munkaerőpiaci reformokat és intézkedéseket hajtott végre a spanyol bankok tőkealapjának megerősítése érdekében. A valutaövezet tagjai bíznak abban, hogy Madrid tiszteletben fogja tartani a túlzott mértékű deficit miatt indult eljárás során vállalt kötelezettségeit, akárcsak a szerkezeti reformokra vonatkozó vállalásait, utóbbiakat a makrogazdasági egyensúlytalanságok korrekciója céljából. Az Eurócsoport rámutat, hogy ezen az utóbbi területen élénk figyelemmel kísérik majd a fejlődést, a pénzügyi támogatási programmal párhuzamosan.

Melegen üdvözlöm az Eurócsoport közleményét, ami kiegészíti a spanyol hatóságok által az elmúlt hetekben a bankszektor megerősítésére hozott intézkedéseket” – reagált a bejelentésre Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója, emlékeztetve arra, hogy a bankrendszer gyenge láncszemeinek számító intézetek újratőkésítésére hivatott hiteles pénzügyi háttér létrehozása egyike volt az IMF spanyol bankszektorról készített friss jelentésében szereplő következtetéseknek. „Az euróövezeti partnerek készsége a FROB-nak 100 milliárd euró összegig történő támogatás nyújtására kulcsfontosságú lépés a spanyol hatóságok stratégiájának sikeréhez. A javasolt összeg, ami megfelel az IMF-jelentés által beazonosított tőkeszükségletnek, biztosítékot nyújt arra, hogy a spanyol bankrendszer teljes finanszírozási igényét lefedjék” – hangsúlyozta Lagarde, aki szerint a Nemzetközi Valutaalap az Eurócsoport hivatalos felkérésére kész kivenni részét a pénzügyi támogatás végrehajtásából és rendszeres monitorizálásából.

Az Európai Bizottság elnöke is üdvözölte a pénzügyi támogatás igénylésére vonatkozó spanyol szándékot és az Eurócsoport erre adott pozitív válaszát. José Manuel Barroso jelezte, hogy az Európai Bizottság kész a szükséges elemzések elvégzésére. „A bankszektor alapos szerkezetátalakításával, a strukturális reformok és a fiskális konszolidáció végrehajtásával együtt biztosak vagyunk abban, hogy Spanyolország fokozatosan visszanyerheti a befektetők és a piaci szereplők bizalmát, és megteremtheti a fenntartható növekedés és munkahelyteremtés előfeltételeit” – jelentette ki a testület feje.

Már pénteken elterjedt, hogy Spanyolország a hétvégén pénzügyi mentőövet kér az Európai Uniótól és az IMF-től ezer sebből vérző bankszektora stabilizálása érdekében. A szándékról európai és német forrásokra hivatkozva elsőként hírt adó Reuters szerint a spanyol lépés időzítését indokolja, hogy Madrid még a június 17-i görögországi parlamenti választások előtt biztonságos vizekre szeretne evezni, a görög mentőcsomagot elutasító pártok esetleges győzelme esetén ugyanis nem lehetne kizárni egy bankpánikot, tehát azt, hogy a spanyol betétesek tömegesen lerohanják a bankokat, hogy kivegyék megtakarításaikat.

A spanyol döntésben az is szerepet játszhatott, hogy a Fitch hitelminősítő intézet csütörtökön három fokozattal rontotta Spanyolország adósbesorolását, ami tovább ronthatja a spanyol kormány hitelfelvételi kondícióit.