Fejlesztési kabinetet hoz létre a kormány a fejlesztéspolitika területére vonatkozó kormányzati döntések gyors, megalapozott, koordinált előkészítése és érvényesítése érdekében.

A kabinet elnöke a miniszterelnök, tagjai a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, a nemzeti fejlesztési miniszter és a nemzetgazdasági miniszter. A testület üléseire meghívhatja a kormány azon tagjait, akiknek feladatkörét, hatáskörét a tárgyalandó előterjesztés, illetőleg napirendi pont érinti.

A közlemény szerint a fejlesztési kabinet állást foglal a fejlesztési és tervezési feladatokról, különösen a 2014-2020-as pénzügyi időszakhoz kapcsolódóan, továbbá a fejlesztési célú költségvetési források felhasználásához szükséges kormányzati intézkedésekről, a támogatások felhasználáshoz szükséges intézményrendszer kialakításáról és működtetéséről, valamint a területen indokolt szabályozásról.

A kormánydöntést igénylő fejlesztéspolitikai tárgyú és fejlesztési dokumentumok kizárólag a fejlesztési kabinet jóváhagyását követően terjeszthetők a kormány elé.

A kiemelt jelentőségű és egyedi kormánydöntéssel támogatható beruházások esetében a fejlesztési kabinet átveszi a kiemelt jelentőségű beruházások kérdéseivel foglalkozó tárcaközi bizottság feladat– és hatáskörét.

Az új testület működésével kapcsolatos ügyviteli és titkársági feladatokat a Miniszterelnökség látja el – közölte a kormányszóvivői iroda.