Olyan szabályokat szorgalmaz az EP, amelyek által felelősségre vonhatóvá tennék a hitelminősítőket, valamint nagyobb versenyt teremtenének a hitelminősítők piacán.

A válságot megelőző időszakban a hitelminősítők több összetett pénzügyi eszközt is biztonságos befektetésként értékeltek, viszont azok később teljesen elértéktelenedtek, a befektetők pedig nem tudnak kihez fordulni kártérítésért. Az EP gazdasági szakbizottsága előtt heverő javaslat szerint a hitelminősítőknek polgárjogi felelősséget kell viselniük minősítéseikért.

Leonardo Domenici jelentéstevő szerint a hitelminősítők akkor és annak ellenére is leminősítették az eurózóna országait, amikor azok kemény megszorító intézkedéseket hoztak, és így megdrágult az adósságuk finanszírozása. Először azt javasoltam, hogy ne lehessen akkor adósságbesorolást végezni, ha azt nem kérték, de ennek a javaslatnak nincs megfelelő támogatottsága jelenleg – mondta Domenici.

A jelentés szerint a jövőben a hitelminősítésnek tükröznie kell az adott ország helyzetét, és nem fogalmazhat meg előírást vagy útmutatást a szakpolitikai változásokkal kapcsolatban. Emellett meg kell határozni annak a menetrendjét is, hogy mikor hozzák nyilvánosságra az országok adósságbesorolását. Ezt az Európai Értékpapír-piaci Hatósággal is közölni kellene.