Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntető tanácsa az emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt Uzsoki Gergely ellen indított büntetőügyben a Gyulai Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét.

A vádlott cselekményét hivatalos személy ellen elkövetett emberölés bűntettének kísérletének, hivatalos személy elleni erőszak bűntettének és könnyű testi sértés vétségének minősítette. Nem változott a büntetés mértéke, így a vádlott jogerős ítélete7 év fegyház és 5 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásakor elhangzott, hogy az I. fokon eljáró bíróság törvénysértő ítéletet hozott, ugyanis a vádlottat – aki cselekménye során 3, személy elleni erőszakos bűncselekményt követett el, amelyek közül az egyik életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető – a hatályos törvények értelmében életfogytig tartó szabadságvesztésre kellett volna ítélni. Ez nem történt meg, ugyanakkor az ügyészség sem fellebbezett, így – tekintettel a súlyosítási tilalomra – a Szegedi Ítélőtábla nem tudott súlyosabb ítéletet kiszabni, csupán a fent említett tény megállapítására szorítkozhatott. Minderre figyelemmel a büntetés enyhítése szóba sem jöhetett. A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

2011. szeptember 21-22-én a 8 általános végzett, munkahellyel, jövedelemmel nem rendelkező, szülei háztartásában élő, korábban többször büntetett vádlott, mint célszemély megfigyelését végezték a Békés megyei rendőrök, munkájukat a „Körös” akció alosztály rendőrei is segítették. A vádlott – és az eljárás során ismeretlenül maradt társa – szeptember 22-én 2 óra 30 perc körüli időben Köröstarcsán az Öreghalász sörözőhöz ment, annak ablakrácsát elvágták, majd kifeszítették azért, hogy az ott üzemeltetett játékgépből a pénztároló kazettát és annak tartalmát megszerezzék. Miután a fején csuklyát viselő vádlott bement a sörözőbe, a játékgépet egy magával vitt baltával feltörte, a kazettát kivette, miközben társa az utcán figyelt.

A megfigyelést végző rendőrök ekkor akcióba léptek, négy rendőr a söröző felé kezdett szaladni, és eközben V. Attila rendőr alezredes a „Rendőrség! A törvény nevében álljon meg!” szavakat kiabálta. Amikor a vádlott bűntársa meglátta a rendőröket, bekiabált a söröző ablakán – „Itt vannak a zsaruk!” -, majd elmenekült.

Az alezredes a sörözőből dübörgő hangot hallott, ezért oda azonnal bemászott, felszólította a vádlottat, hogy a kezében lévő kazettát tegye le, és vesse alá magát a rendőri intézkedésnek. A vádlott már a felszólítás közben megpróbálta a kazettával az alezredest fejbe dobni, de az elhajolt. Ekkor a vádlott a baltával támadt a rendőrre, az alezredes feje felé sújtott, aki észlelve a támadást hátra lépett, de a vádlott így is szemöldök tájékon eltalálta, és 8 napon belül gyógyuló sérülést okozott a sértettnek.

A vádlott – akinek kezéből a balta kicsúszott – az alezredes segítségére siető I. Tamás főhadnaggyal is szembeszegült, többször a főhadnagy irányba ütött, egyszer el is találta, és 8 napon belül gyógyuló sérülést okozott neki. Végül a vádlott ellenállását az időközben odaérkező Zs. József zászlós segítségével sikerült megtörni, és elfogását végrehajtani.

A rendőr alezredes fejét a balta – aktív védekezés hiányában – a koponyáján találta volna el, és ebben az esetben életveszélyes, akár halálos sérüléseket szenvedett volna – áll az I. fokon eljáró bíróság ítéletében.

Emberölés bűntettének kísérletben, hivatalos személy elleni erőszak bűntettében és testi sértés vétségében mondta ki bűnösnek a Gyulai Törvényszék 2012. március 27-én U. Gergely (1984 – békéscsabai lakos) vádlottat, és ezért őt – többszörös visszaesőként, halmazati büntetésül – 7 év fegyházra és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott felmentés érdekében, védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan megalapozatlanság okából az első fokú ítélet hatályon kívül helyezése és az I. fokú bíróság új eljárásra utasítása érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.