A héten az EU tagállamainak állam – és kormányfői kétnapos találkozójukon a fiskális unió kiépítésének lehetőségeiről és a bankok szigorúbb felügyeletéről döntenek.

Bizottság

A Bizottság kedden (június 26.) mutatja be a kulcsfontosságú alaptechnológiákról szóló európai stratégiáját, Híd a növekedés és munkahelyteremtés felé címmel. A kulcsfontosságú alaptechnológiák az innovatív, korszerű termékek lényegi alkotóelemeit jelölik. A stratégia célja a kutatás és fejlesztés beindítása és az EU vezető innovatív szerepének megőrzése a világban.

Szerdán (június 27.) a testület jelentést ad ki az adócsalások visszaszorításával kapcsolatban. A Bizottság álláspontja szerint az állami megszorító intézkedések idején nem elég az adókat növelni, hanem arról is meg kell bizonyosodni, hogy ezeket a pénzeket teljes mértékben sikerül-e beszednie az államoknak.
Johannes Hahn regionális politikáért felelős biztos – a Duna Stratégia elfogadásának egy éves évfordulója alkalmából – látogatást tesz a Duna-menti régiókban és a stratégiában tevékenyen részt vevő szereplőkkel értékeli az eddig elért eredményeket. (június 27.- július 1.)

Vasárnap, július 1-jén lépnek életbe az új roaming szabályok. A 2012. július 1-jétől hatályos új szabályok értelmében a fogyasztóknak a híváskezdeményezés percenként legfeljebb 29 centbe, a hívásfogadás percenként legfeljebb 8 centbe, egy SMS elküldése legfeljebb 9 centbe, az adatletöltés és az internetes böngészés pedig megabájtonként (egy kilobájtos számlázási egységgel) legfeljebb 70 centbe kerülhet.

Európai Parlament

A héten a képviselőcsoportok és szakbizottságok üléseznek. Hétfőn a Parlament, valamint a dán elnökség képviselői a motorkerékpárok környezetbarátabbá és biztonságosabbá tételéről vitáznak.

Szerdán, szintén a képviselők és a dán elnökség képviselői igyekeznek majd megállapodni a menedékjogért folyamodók „fogvatartásával” kapcsolatos szabályokról.

Az EP-képviselők a házi készítésű robbanószerkezetek visszaszorítása érdekében új szabályozások kialakításáról tárgyalnak. Az új szabályok a kémiai anyagok hozzáférhetőségét korlátoznák, annak érdekében, hogy ne történhessenek a norvégiai robbantáshoz hasonló tragédiák.  

A politikai csoportok felkészülnek a július 2. és 7. közötti strasbourgi plenáris ülésre, ahol szavaznak az ACTA-ról, a bankokkal kapcsolatos szabályozásokról, az autókba beszerelhető segélyhívókról, állatjogokról, a 2013-as költségvetésről, valamint a ciprusi elnökség előtt álló feladatokról.

Tanács

Hétfőn ülésezik a Külügyi Tanács, ahol az EU déli partnerségével kapcsolatban szó lesz Szíriáról és Egyiptomról, valamint a főképviselő értékeli legutóbbi pakisztáni útját. A külügyminiszterek tárgyalnak Bosznia-Hercegovina fejlesztési programjáról. A tanácskozáson a miniszterek kijelölik az EU közép-ázsiai különleges követét, valamint folytatódnak a tárgyalások az iráni atomprogramról is.

Kedden tart tanácskozást az Általános Ügyek Tanácsa, ahol a következő hétéves költségvetés lesz a fókuszban, ezen belül is megállapodnak a kohéziós politika fő irányelveiről. Továbbá a miniszterek előkészülnek a kétnapos csúcstalálkozóra. 

Csütörtökön és pénteken a gazdasági növekedéssel a középpontban két napos csúcson vesznek rész az EU tagállamainak állam- és kormányfői, június 28. és 29. között. A José Manuel Barroso által kijelölt cél az EU-n belüli integráció mélyítése lesz.