Egy éve indult el a Bizottság és a Parlament közös – az érdekérvényesítéssel, érdekképviselettel, lobbizással foglalkozók számára létrehozott – átláthatósági nyilvántartása.

Az online nyilvántartás részletes információt nyújt az európai polgároknak arról, hogy kik igyekeznek nézeteiket az európai politikai döntéshozók körében népszerűsíteni és ezáltal befolyásolni az uniós szakpolitikák alakulását. Az évfordulóval egy időben az Európai Unió Tanácsa is úgy döntött, képviseltetni kívánja magát, és tagot küldött a nyilvántartás napi szintű igazgatásával foglalkozó közös titkárságba.

Az évforduló a Bizottság 2008-ban bevezetett korábbi nyilvántartásának hivatalos lezárásával is egybeesik. A 12 hónapos átállási időszak során a régi nyilvántartásban szereplő szervezetek folyamatosan átkerültek az új nyilvántartásba, új regisztrációkra pedig már csak a közös átláthatósági nyilvántartásban volt lehetőség.

Az EUobserver hírportál a témában közölt cikke megjegyzi, hogy a nyilvántartásnak több hiányossága is van még: nem ad teljes képet a lobbiszervezetekről, ugyanis sok szervezet, köztük a legnagyobbak is bojkottálták a regisztert és nem csatlakoztak hozzá.

A Bizottság közleményében jelzi, hogy jövőre esedékes a nyilvántartás eredményességének a felülvizsgálata.