A Gazdasági Versenyhivatal 6,2 millió forintos médiafelület-foglalási büdzsével társadalmi célú kampányt indít a fogyasztói, vásárlói csoportok megtévesztő hirdetései ellen – jelentette be Tevanné Südi Annamária, a GVH főtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

 Az utóbbi időben az emelkedő bírságok ellenére folyamatosan nő a csoportszervezők elleni panasz, ez ösztönözte a GVH-t a kampányra. A cél az, hogy főleg az alacsony képzettségű és hátrányos szociális helyzetű emberek figyelmét hívják fel a rájuk leselkedő veszélyekre – mondta a főtitkár.

A fogyasztói csoport tagjai együtt takarékoskodnak autóra, lakásra, és ha együtt van egy eszköz ára, akkor azt megvásárolják, és kisorsolják a tagok között. Szinte minden csoport azzal is operál, hogy az kapja meg a következő eszközt, aki a legtöbb előrefizetést vállalja. Akik a csoportokat létrehozzák, és működtetik, azok a csoportszervezők, akik a reklámjaikban többnyire hitelként tüntetik fel a szolgáltatásukat.

A leggyakoribb szlogen az, hogy az állás nélküliek, a BAR-listások, illetve a nyugdíjasok is pénzhez juthatnak náluk. Amikor viszont kiderül számukra, hogy fogyasztói csoportba léptek be, már csak úgy léphetnek ki abból, hogy elveszítik, vagy csak a futamidő végén kapják meg az addigi befizetésük zömét. A nagy fluktuáció is azt mutatja, hogy a belépők későn jönnek rá arra, nem hitelre szerződtek – mondta Zavodnyik József, irodavezető a tájékoztatón.

Még 2001-ben született egy kormányrendelet, amely keretek közé szorította a csoportszervezőket, de annak a hatályba lépését addig halogatták, míg végül nem lett része a jogrendszernek. Jelenleg a fogyasztóvédelmi törvényben található az egyetlen rájuk vonatkozó szabály, ez 2014. január 1-ig megtiltja új csoportok szervezését. Ez viszont aktívvá tette a működő csoportszervezőket, akik a meglévő csoportjaikat töltik fel, nem utolsósorban a megtévesztő hirdetésekkel. Grimm Krisztina, a fogyasztóvédelmi iroda vezetője a csoportszervezők számát 10 és 20 közöttire tette, szervezőnként pedig 3-5 csoport működik, de ezek egyenként akár több száz tagúak is lehetnek.

Tavaly összesen 234 bejelentés érkezett a fogyasztói csoportok ellen, az idén eddig már 264-et regisztrált a GVH – mutatta be az adatokat Tevanné Südi Annamária. A kiszabott bírság összege 2005-ben még csak 5 millió, tavaly 18,7 millió, idén eddig 65 millió forint volt. A GVH eddig 28 eljárást indított a csoportszervezők ellen, közülük 22-őt marasztalt el jogsértésért, a bíróság ezeket a határozatokat – kivétel nélkül – helyben hagyta, tette hozzá a főtitkár.