Három és féltől nyolc évig terjedő fegyházzal sújtott jogerősen a Szegedi Ítélőtábla kedden három szlovák férfit, aki illegális migránsokat szállított el a magyar-szerb határ térségéből.

Személyenként 1200-2000 euró közötti összegeket fizettek a mások mellett albán, koszovói és palesztin migránsok azért, hogy a bűnszervezet az általuk megjelölt nyugat-európai országokba juttassa őket.

A külföldi állampolgárok a zöldhatáron keresztül jutottak Szerbiából magyar területre Tiszasziget és Kübekháza térségében. Úti céljuk alapján jobb vagy bal karjukon szalaggal látták el, és ennek alapján vitték őket Nyugat-Európába. A szállítást végző 40 éves első- és 23 esztendős másodrendű vádlottnak a járműveket és a pénzt a harmadrendű vádlott biztosította, utóbbi tartotta a kapcsolatot a bűnszervezet szerbiai tagjaival is.

2010. november 14-én kora reggel a másodrendű vádlott vett fel Tiszasziget közelében szlovák rendszámú autójába négy albán és egy koszovói határsértőt, az elsőrendű vádlott pedig kisteherautójával tíz másik, szintén a zöldhatáron keresztül érkező migránst. A másodrendű vádlottat a határrendész járőrök Szeged-Szőregen igazoltatták, majd őrizetbe vették. Az elsőrendű vádlottnak azonban sikerült kitennie utasait.

A férfi három nap múlva újra próbálkozott, Kübekháza térségében 16 koszovói és 2 palesztin állampolgárt vett fel kisteherautójára, ekkor azonban a határrendészek elfogták. Igazoltatásakor az útlevelében 500 eurót adott át az intézkedő rendőröknek, ők azonban nem fogadták el a pénzt.

A táblabíróság embercsempészés bűntettében mondta ki bűnösnek a szlovák állampolgárokat. Grüger Milan elsőrendű vádlottat emellett kétrendbeli hivatali visszaélés bűntettében is elmarasztalta az ítélőtábla, rá a bíróság nyolc év fegyházbüntetést szabott ki. A másodrendű vádlott három és fél év, a harmadrendű hat és fél év fegyházat kapott. A bűncselekményeket bűnszervezetben elkövető vádlottak – akiket öt, illetve tíz esztendőre kiutasítottak Magyarország területéről – nem bocsáthatók feltételes szabadságra.