Az Európai Bizottság egy olyan háromszintű módszert határozott meg, amelynek segítségével átfogó támadást lehet indítani az adócsalás és az adókikerülés ellen.

Az európai szürkegazdaság mérete a becslések szerint a tagállamok átlagában a GDP mintegy ötöde, azaz összesen közel 2 billió euró. Tekintettel a gazdasági globalizációra és a technológiai fejlődésre, a Bizottság véleménye az, hogy az egyes tagállamok ez irányú, egymástól elszigetelt erőfeszítései nem fogják meghozni a kívánt eredményt.

A Bizottság előterjesztette konkrét javaslatait, amelyek célja megfékezni az EU-n belüli adócsalást és adókikerülést. A testület új elképzelései közé tartozik a határokon átnyúló európai adóazonosító szám bevezetése, egy gyorsreagálási mechanizmus a áfa-csalások esetében, valamint a csalásra és az adókikerülésre vonatkozó uniós minimumszabályok és -szankciók.

A Bizottság szerint a nemzeti hatóságoknak is ösztönözniük kell a teljesítési hajlandóságot, például önkéntes közzétételi programok révén. Olyan uniós eszközök, mint az egyablakos ügyintézés, vagy az esetleges adózási internetes portál, szintén hozzájárulhatnak az adózási előírásoknak való jobb megfeleléshez.