A pénzügyi tranzakciós illeték és a biztosítási adó bevezetéséről is szavaz az Országgyűlés mai ülésén, amelyen további tizenkét másik előterjesztést is elfogadhatnak a képviselők. A Ház a héten tartja utolsó két ülését a nyári szünet előtt, csütörtökön egyebek mellett a jövő évi költségvetés fő számainak elfogadásával érhet véget a nyári rendkívüli ülésszak.

Ma a megszokott időpontban, 13 órakor kezdődik az ülés, ám a napirend előtti felszólalások után rendhagyó módon nem kerül sor interpellációkra, azonnali kérdésekre és kérdésekre, ezeket a házelnök javaslatára ugyanis csak a csütörtöki ülésen mondhatják el a képviselők. A napirenden így csak határozathozatalok szerepelnek, valamint azt követően három, korábban tárgyalni kezdett javaslat részletes vitája. Több nemzetközi szerződés kihirdetése után az igazságügyi és közigazgatási tárgyú törvények módosítását fogadhatja el az Országgyűlés. Ezt követően a víziközmű-szolgáltatással, a szakmaközi szervezetekkel és agrárpiaci szabályozással, továbbá a szőlőtermesztéssel és a borgazdálkodással, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal összefüggő jogszabályokon változtathat a Ház. A pénzügyi tranzakciós illetékről és a biztosítási adó bevezetéséről szóló kormányzati javaslatról is ma tartanak zárószavazást. Matolcsy György egy szerdán benyújtott módosító indítványa alapján a hitelek és kölcsönök folyósítására és törlesztésére nem vonatkozna majd a tranzakciós illeték, azonban mégsem mentesülnének alóla a postai sárga csekkes készpénzbefizetések.

Orbán Viktor hétfői parlamenti felszólalásában közölte, a pénzügyi tranzakciós illeték biztosít költségvetési forrásokat a kormány 300 milliárd forintos munkahelyvédelmi akciótervéhez. A kormányfő pénteki rádióinterjújában arra is kitért, hogy pénzügyi tranzakciós illetéket mindenki fizet, és ez alól az MNB sem lehet kivétel. A jegybank ezzel kapcsolatban korábban arra figyelmeztetett, az illeték miatt keletkezett veszteségeit a hatályos törvények alapján a magyar államnak kell majd megtérítenie a következő évben. A teher kiterjeszthetőségéről az MNB-re az Európai Központi Banktól (EKB) kért vizsgálatot a magyar kormány. A kabinet a 2013-as költségvetésben összesen 283 milliárd forintos bevételt remél a jövő évben bevezetni kívánt tranzakciós illetékből. A biztosítási adó szintén 2013. január 1-jén léphet hatályba, és a baleseti adót, a biztosítókat terhelő pénzügyi intézményi különadót és a tűzvédelmi hozzájárulást válthatja ki. Az egyesített összegű adónem jövő évi előirányzata 52,5 milliárd forint.