Az Európai Parlament elutasította a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodást (ACTA), amely így nem léphet hatályba az EU-ban. Az EP-hez több ezer kérés érkezett, hogy a képviselők utasítsák el a megállapodást, mert nem egyértelmű, hogy az miként érintené az alapvető szabadságjogokat. Az EP befogadott egy ilyen témájú petíciót is, amelyet 2,8 millióan írtak alá.

 Július 1-jén Dánia Ciprusnak adta át az EU Tanács elnöki posztját. A dánok munkáját „pragmatikusnak, dinamikusnak és zökkenőmentesnek” értékelték a képviselők, de kifogásolták, hogy a Tanács megpróbálta kizárni az Európai Parlamentet a schengeni övezettel kapcsolatos döntéshozatalból.

A 2014-2020-as uniós költségvetés véglegesítése és a közös európai menekültügyi rendszer kialakítása 2012 végéig. Ezek a ciprusi uniós elnökség fő célkitűzései – mondta Demetris Christofias ciprusi elnök szerdán az elnökségi programról tartott vitában.

A képviselők üdvözölték a legutóbbi uniós csúcs döntéseit, de arra kérték az Európai Bizottságot, hogy szeptemberig nyújtson be konkrét jogszabályjavaslatokat az euróválság megoldására.

Jobban figyelni kell az állatjóléti intézkedések végrehajtására – áll egy szerdán elfogadott állásfoglalásban. Az intézkedések alaposabb betartása segíthet megelőzni az állati eredetű betegségek és az antibiotikum‑rezisztencia kialakulását.

Az EP szerint nem szabad indokolatlanul visszavágni a 2013-as uniós költségvetést – áll abban az állásfoglalásban, amely az EP álláspontját vázolja fel a költségvetési tárgyalások megkezdése előtt. A képviselők ezenkívül szorgalmazzák, hogy az EP-nek csak egy székhelye legyen.

Aggodalmukat fejezték ki a képviselők a schengeni térségen belüli bizonyos határellenőrzésekkel kapcsolatban, és arra kérték az Európai Bizottságot, hogy védje meg a szabad mozgáshoz való jogot.

Kedden egyértelműsítette az EP a vasúti szolgáltatásokkal és az infrastruktúrát működtetőkkel kapcsolatos versenyjogi szabályokat az egységes európai vasúti térségen belül. A szabályok célja a nemzetközi teher- és személyszállítás ösztönzése és a szolgáltatások minőségének javítása.

Az EU-nak szabadkereskedelmi térségeket kell kialakítania keleti szomszédjaival. A kereskedelmi előnyök mellett ezek elősegítheti a reformokat a keleti országokban, miközben az EU gazdasági és politikai érdekeit is előmozdíthatják, áll az Ukrajnáról, Moldováról, Grúziáról, Örményországról, Azerbajdzsánról és Fehéroroszországról szóló állásfoglalásban.