Az Európai Bizottság bejelentette a hetedik keretprogramon belüli utolsó, minden eddiginél nagyobb, kutatási projektekre irányuló pályázati felhívását.

Összességében 8,1 milliárd euróval támogatják az olyan projekteket és elképzeléseket, amelyek Európa versenyképességének növelését szolgálják, és amelyek olyan kérdésekkel foglalkoznak, mint az emberi egészség vagy a környezetvédelem, valamint új megoldásokat kínálnak az urbanizációval és a hulladékkezeléssel kapcsolatos, egyre nagyobb problémákra.

Az EU összesen 4,8 milliárd eurót kíván fordítani a tematikus kutatási prioritásokra, közel 1,2 milliárd eurós csomag révén a kis- és középvállalkozások (kkv-k) megkülönböztetett figyelemben részesülnek majd. Főként az Európai Kutatási Tanácstól származó egyedi támogatásokon (1,75 milliárd euró) és a kutatásra, képzésre és mobilitásra irányuló Marie Skłodowska-Curie-cselekvéseken (963 millió euró) keresztül mintegy 2,7 milliárd euró fogja biztosítani, hogy Európa világszínvonalú célterületté váljon a kutatók számára.

A brüsszeli bejelentéssel egy időben az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete információs eseményt tartott az Európa Pontban, ahol elhangzott: a Bizottság által a 2007–2013 közötti időszakra javasolt költségvetés összege 50 521 millió euró, amelyből Magyarország 1,1 százalékban részesül. 1178 részvevő van jelenleg FP7-es projektekben, ami igen magas szám, azonban az elnyert pályázatok összegét tekintve Magyarország lemaradt az EU 27-es átlagát tekintve. Az uniós átlagot nézve kimagasló Magyarország tekintetében az, hogy a magyar KKV-ék 27 százalékban részesülnek a pályázati összegekből.