Kevés az ápoló, a pszichológus és a pszichiáter, az infrastruktúra rendkívül leromlott állapotban van – összegezték tapasztalataikat az alapvető emberi jogok biztosának munkatársai, amikor ismét helyszíni vizsgálatot tartottak az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI).

Az IMEI csak azért működik, mert vannak, akik működtetik, közben pedig késik az új büntetés-végrehajtási egészségügyi központ létrehozása – olvasható az ombudsman hivatalának MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében

Az IMEI elköltöztetése, a büntetés-végrehajtás összevont egészségügyi intézményének létrehozása régóta napirenden van, ám a helyszín megjelölésén kívül eddig érdemi előrelépés nem történt. Az alapvető jogok biztosának munkatársai egy korábbi vizsgálat után nemrég ismét az IMEI-ben jártak, és változatlanul azt látták, hogy a leromlott állapotú épületek nem alkalmasak kórház működtetésére, nem akadálymentesek, lift nincs bennük, holott testi fogyatékossággal élőket is gondoznak az intézetben.

A vizsgálat résztvevői aggályosnak tartják, hogy az egymástól több száz méterre lévő három épületben éjszaka két-két ápoló és mindössze egy ügyeletes orvos van szolgálatban, egyes kórtermekben pedig nagy a zsúfoltság.

Továbbra is súlyos gond, hogy a létszámstop miatt nem tudnak ápolókat felvenni, a pszichiáterek átlagéletkora 70 év körül van, a szakorvosi utánpótlás pedig nem megoldott – áll a közleményben.
A vizsgálat szerint előrelépés, hogy – a kényszergyógykezeltek osztályainak kivételével – valamennyi kórteremben van kamera, ám nem biztosított a felvételeket rögzítő monitor 24 órás, szakszerű figyelése.
Az ombudsman vizsgálati jelentése hamarosan elkészül, amelyet ajánlásokkal kiegészítve megküldenek az érintetteknek – zárul az ombudsman hivatalának közleménye.