Az Európai Bizottság hivatalosan is lezárta a Magyarország ellen 2012. január 17-én a Magyar Nemzeti Bank (MNB) függetlenségének kérdésével kapcsolatban indított kötelezettségszegési eljárást. A mai döntés meghozatalára azt követően kerülhetett sor, hogy a Magyar Országgyűlés – összhangban az április 24-én tartott találkozón Orbán Viktor miniszterelnök által Barroso elnök felé tett ígéretekkel – július 6-án végül elfogadta a jegybankról szóló törvény módosítását.

A Bizottság most alaposan megvizsgálja az MNB függetlenségének tiszteletben tartására vonatkozó ígéretek betartását. A Bizottság meg fogja vizsgálni azt is, hogy az új pénzügyi tranzakciós illeték hatályának az MNB egyes monetáris politikai eszközeire való kiterjesztése összeegyeztethető-e a Szerződéssel.

Megérkezett Budapestre a Bizottság és az IMF közös küldöttsége (amelynek munkájában az EKB megfigyelőként vesz részt), hogy megkezdjék a tárgyalásokat a magyar hatóságokkal egy elővigyázatossági pénzügyi támogatásról. A Bizottság számít a hatóságok közreműködésére egy hiteles szakpolitikai párbeszéd kialakításában, amely a most útjára indított tárgyalások sikerességének záloga.

Előzmények

Az Alaptörvény módosítása már korábban hatályon kívül helyezte az Alaptörvény Átmeneti rendelkezéseinek 30. cikkét, amely lehetővé tette a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletét ellátó szerv és az MNB összevonását. A július 6-án megszavazott új jegybanktörvény immáron magában foglalja azokat a legfontosabb elemeket, amelyeket az Európai Bizottság a kötelezettségszegési eljárás során hiányolt, és amelyek a három intézmény (a Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap és az EKB) részéről a magyar hatóságokkal folytatott tárgyalások lebonyolítására létrehozott munkacsoporton belül is megfogalmazódtak.

A főbb módosítások a végrehajtási hatásköröknek a Monetáris Tanács és az igazgatóság közötti megosztását érintik. Törölték azt a rendelkezést, amely értelmében az MNB köteles megküldeni a Monetáris Tanács üléseinek napirendjét a kormány számára. A módosított jogszabály értelmében a kabinet képviselője nem vehet részt a szóban forgó üléseken, és hatályon kívül helyezték a törvény azon paragrafusát is, amely szerint a Monetáris Tanács megszűnik az euró magyarországi bevezetésekor. A Bizottság megítélése szerint e rendelkezések sértették az Európai Unió szerződéseinek (az EUMSZ 130. cikkének és a Központi Bankok Európai Rendszere és az Európai Központi Bank alapokmánya 14. cikkének) függetlenségi követelményeit.