ACTA, gazdasági kormányzás, tranzakciós adó, olcsóbb külföldi mobilozás. Összegyűjtöttük az elmúlt hónapok legfontosabb parlamenti döntéseit és javaslatait.

A képviselők nagy többséggel szavazták le júliusban a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodást (ACTA). A megállapodás ellenzői szerint az ACTA a nagyvállalatok érdekeit szolgálta volna a szabadságjogok rovására. Az EP döntése értelmében az ACTA nem léphet hatályba az EU-ban.

Az elmúlt hónapok másik slágertémája a gazdasági kormányzás volt, amelyről két lépcsőben hozott döntéseket az EP. Az úgynevezett „hatos csomag” szabályai azt hivatottak megelőzni, hogy a tagállamok túl nagy adósságot halmozzanak fel és elszaladjon a költségvetési hiány. A „kettes csomagként” emlegetett intézkedések célja a pénzügyi fegyelem biztosítása. További részletek az oldal jobb oldalán található tematikus összeállításunkban.

Az EP szerint a gazdaság mellett a jelzáloghitel-piacot is stabilizálni kell.  Antolín Sànchez Presedo (szocialista, spanyol) jelentéstevő szerint ezért hatékonyabb fogyasztóvédelemre és új európai normákra van szükség.

Korlátozná a bankárok bónuszait az EP, hiszen a gazdasági válság ellenére akár éves fizetésük tízszeresét is zsebre tehetik bónusz formájában. A bónuszokat általában a tervezett, nem pedig az aktuális teljesítmény alapján kalkulálják, ez viszont túlzott kockázatvállalásra ösztönöz. Az EP‑képviselők szerint ezért a bónuszokat a valós teljesítményhez és az adott bank pénzügyi helyzetéhez kellene igazítani.

A képviselők többsége támogatja az uniós tranzakciós adó bevezetését a részvényekkel, kötvényekkel és származékos pénzügyi termékekkel történő kereskedés esetén. A cél a felelőtlen és káros spekuláció visszaszorítása, mert az a reálgazdaságot is hátrányosan érinti.

A gazdasági szakbizottság elfogadta a hitelminősítők működésének szabályozására vonatkozó rendelettervezetet. Az új szabályok nagyobb felelősséget, átláthatóságot és függetlenséget teremtenének a hitelminősítők piacán.

A bürokratikus terhek csökkentésével és a visszaélések megakadályozásával lehetne hatékonyabb a közúti fuvarozás. Ebben segíthetnek azok a digitális menetíró készülékek, amelyek figyelemmel kísérik, hogy a sofőrök betartják-e a pihenőidőre vonatkozó előírásokat.

Hamarosan egyszerűbb lehet megoldani a vitás fogyasztóvédelmi eseteket egy új vitarendezési rendszer segítségével. A belső piaci szakbizottság két jelentést is elfogadott ezzel kapcsolatban.

Július 1-től még olcsóbb külföldön mobilozni és az okostelefonokon internetezni az új roaming szabályoknak köszönhetően.