Kedden este közzétették a 2012 szeptemberében induló felsőoktatási képzések ponthatárait. A legtöbb (482) pontot a Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodási szakához kellett megszerezni, a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen alkalmazott közgazdaságtan szakon 471, az ELTE jogi karán 467 pontra volt szükség a bekerüléshez. Idén 110 ezren felvételiztek, 67 százalékuk elektronikus úton.

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat kedd este; akárcsak tavaly, idén is a Budapesti Corvinus Egyetemen kellett a bekerüléshez a legtöbb pont. A Corvinuson a magyar nyelvű nemzetközi gazdálkodás szakon 482 pontot, az alkalmazott közgazdaság szakon 479, míg az angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás szakon 478 pontot kellett elérni. Az intézmény gazdaságelemzés szakán 477, a nemzetközi tanulmányok szakon 473 pontra volt szükség a bekerüléshez. Szintén magasak a pontszámok a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, ahol alkalmazott közgazdaságtan szakon 471, nemzetközi gazdálkodás szakon 470 pont kellett azoknak, akik ott szeretnének tanulni szeptembertől. Jogi képzésben az ELTE-n 467 pontnál volt a határ, a Budapesti Gazdasági Főiskolán magyar nyelvű nemzetközi gazdálkodás szakon 465, francia nyelvű nemzetközi gazdálkodás szakon 464 pontra volt szükség.

Orvosképzésben a Semmelweis Egyetemen 435 pont, fogorvos szakon 438 pont volt a határ, a Debreceni Egyetem orvos szakán 415 pontot kellett elérni. Az ELTE-n kommunikáció szakon 449 pontot kellett szerezni, a Műegyetem építészmérnöki karán 358, építőmérnöki karán 350 pont volt a határ, míg a mechatronikai mérnököknek 468 pont kellett a bekerüléshez.

Jogi karok felvételi pontszámai

A jelentkezők négyötöde választotta az állami ösztöndíjat

Idén mintegy 110 ezer diák jelentkezett főiskolára, egyetemre. A felvételizők körülbelül 80 százaléka jelölt meg állami ösztöndíjas képzési formát, valamint 82.661-en jelentkeztek nappali képzésre. Levelező képzést a felvételizők 23 százaléka választott, esti munkarendet és távoktatást pedig alig egy-egy százalékuk jelölt meg első helyen. Az idén a műszaki terület volt a legnépszerűbb az alap- és egységes, osztatlan képzésekre jelentkezők körében: 13.950-en jelöltek meg első helyen valamilyen műszaki szakot. A második helyen a gazdaságtudományok képzési terület áll 11.421 jelentkezővel, míg a harmadikon a 9187 felvételizőt vonzó bölcsészettudományok.

Az Educatio Kft statisztikái szerint a 110 ezren felvételiző 67 százaléka elektronikus úton jelentkezett.