A Demokratikus Koalíció (DK) antidemokratikusnak tartja az előzetes választási regisztráció bevezetését, mert az szerintük – a választási rendszer eddigi átalakításával együtt – azt a célt szolgálja, hogy a Fidesz ne veszíthesse el a választásokat – jelentette ki Debreczeni József, az ellenzéki párt alelnöke pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

A politikus a választási törvény eddigi változásait sorolva azt mondta: úgy alakították ki az egyéni kerületek határait, hogy ez a Fidesz győzelmét segítse, emelték a szükséges jelölőcédulák számát, ugyanakkor csökkentették az azok összegyűjtésére rendelkezésre álló időt, megszüntették a második fordulót, hogy az ellenzék az első forduló tükrében ne tudjon visszalépéseket, szövetségkötéseket végrehajtani a Fidesszel szemben, valamint állampolgárságot és választójogot adtak a határon túli magyaroknak.

Debreczeni József szerint mindezen lépések azt a célt szolgálják, hogy a Fidesz ne veszíthesse el a választásokat, ne működhessen a parlamenti váltógazdaság, és ne nyerhessen az ellenzék.

Úgy véli, ugyanez a célja az Orbán Viktor által pénteken bejelentett intézkedésnek is, amely szerint a választópolgárok csak előzetes feliratkozás esetén élhetnek szavazati jogukkal.

Közölte: a jogállam minimálfeltétele az, hogy a népnek módjában áll megszabadulni a neki nem tetsző kormányzattól, az előzetes regisztráció intézménye viszont éppen ezt akarja kiküszöbölni.

Debreczeni József kijelentette: nincs kétsége afelől, hogy Áder János államfő alá fogja írni az erről szóló törvénymódosítást, és a “nyilvánvalóan antidemokratikus” előzetes regisztráció intézményét is be fogják vezetni.

A DK alelnöke azt mondta: illúzió Áder Jánosra úgy tekinteni mint köztársasági elnökre, ugyanis “beltagja annak a politikai és gazdasági hatalomfelhalmozásra szövetkezett csapatnak, ami a Fidesz”.