A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) bízik abban, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) az érintettek számára kedvezően bírálja el Szabó Máté indítványát, amelyben az ombudsman a megváltozott munkaképességű emberek ellátásáról szóló törvény egyes rendelkezéseinek felülvizsgálatát kérte.

A MEOSZ keddi, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a szövetség tavasszal fordult az alapvető jogok biztosához – csaknem negyven magánszemély mellett -, mert úgy vélik, a megváltozott munkaképességű emberek ellátásairól szóló, az idén január 1-jétől hatályos törvény több ponton ellentétes az alaptörvénnyel.  Utaltak rá, hogy az ombudsman a beadványok áttekintése nyomán arra a következtetésre jutott: a törvény elfogadásával és egyes rendelkezéseivel kapcsolatban alkotmányossági aggályok merülnek fel, ezért kezdeményezte a jogszabály utólagos vizsgálatát.

A közlés szerint a MEOSZ sérelmezte a garanciális szabályok gyors megváltoztatását, az ismételt felülvizsgálatra kötelezést, a korábbi jogerős bírói határozatok felülírását, a korábban megállapított rokkantnyugdíjak helyébe lépő támogatások összegének jelentős csökkentését, továbbá az ellátás mellett végezhető keresőtevékenység korlátozását és kizárását. Hangsúlyozták: az ombudsman több ponton megalapozottnak találta a panaszaikat.

Kitértek arra: az ombudsman szerint az ellátás összegét és tartalmát csak megfelelő hosszúságú átmeneti idő elteltével változtathatják meg. Szabó Máté az alkotmánybírósági indítvány benyújtása mellett a kifejezetten jogalkalmazási jellegű, a hatósági eljárást, illetve döntéseket kifogásoló panaszok alapján átfogó vizsgálatot is indított. 

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala kedden azt közölte: Szabó Máté azért kérte a felülvizsgálatot, mert szerinte a rokkantsági ellátórendszer 2012-es átalakításakor nem biztosították a szerzett jogok fenntartásába vetett bizalom védelmét, továbbá az alacsony összegű ellátás melletti munkavállalás lehetőségének korlátozása folytán sérül az esélyegyenlőség elve.