Az Európai Bizottság gyors reagálási mechanizmussal venné elejét az áfacsalásoknak, és rendkívüli esetekben lehetővé tenni a tagállamok számára a fordított adózást.

Július 31-én, kedden fogadta el az Európai Bizottság azt a javaslatot, amely a tagállamok számára megkönnyítené a tömeges áfacsalásokra való gyors és hatékony reagálást. A javaslat szerint indokolt esetben már egy hónapon belül olyan biztonsági intézkedések megtételére van lehetőség, amelyek a mostani áfaszabályozás szerint nem engedélyezettek: alkalmazhatják a fordított adózás rendszerét, amelynek értelmében nem az eladót, hanem a vevőt terheli a vásárolt termék vagy igénybe vett szolgáltatás utáni adófizetési kötelezettség.

A Bizottság reményei szerint a gyors reagálási mechanizmus hozzájárul a körhinta-csalás és más bűncselekményekből eredő pénzügyi veszteségek megelőzéséhez, és utat mutat az áfacsalás elleni eszközök kibővítése felé is. „Ha áfacsalásról van szó, az idő pénz. A csalók egyre gyorsabbak és okosabbak a közpénzekkel való visszaélésben, ezért egy lépéssel előttük kell járnunk.” – jelentette ki Algirdas Šemeta, az adó- és vámügyekért felelős biztos.

A közösségen belüli értékesítés szabályairól az EUvonal oldalain olvasható bővebb információ.