Az ápolási díj folyósítási ideje szolgálati időnek minősül a 40 évet ledolgozó nők korhatár előtti nyugdíjellátási jogosultságát tekintve – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága az MTI érdeklődésére.

A tárcát annak kapcsán kereste meg az MTI, hogy Balog Zoltán miniszter és Erdős Norbert, Békés megyei kormánymegbízott a napokban arról a nyugdíjjogosultsági kedvezményről egyeztetett, amely azokat a 40 évet ledolgozó nőket érintik, akik főfoglalkozásúként bizonyos időt a beteg családtag ápolásával töltöttek.

A kormánymegbízott korábban választópolgári megkeresések nyomán azzal a kérdéssel fordult a tárcavezetőhöz: a beteg családtag ápolásával főfoglalkozásban eltöltött idő beszámítható-e a nők 40 éves munkaviszonyába a korhatár előtti nyugdíjellátási jogosultság megszerzése érdekében.

A tárca az MTI megkeresésére kifejtette: a munkajövedelem után a foglalkoztató 24 százalékos szociális hozzájárulási adót (korábban nyugdíjbiztosítási járulékot), a munkavállaló pedig 10 százalék nyugdíjjárulékot fizet. Ennek fejében a biztosított szolgálati időt szerez, és a nyugdíj összegét a nyugdíjjárulék-fizetés alapjául szolgáló keresete figyelembevételével kell megállapítani. Az ápolási díj után (amelynek összege 23.600, 29.500, illetve 38.350 forint lehet) nem kell megfizetni a 24 százalékos szociális hozzájárulási adót, csak a 10 százalék nyugdíjjárulékot kell levonni attól, aki ilyen juttatásban részesül.

“Az ápolási díjban részesülő szolgálati időt szerez, s a nyugdíja összegének kiszámításakor – az ellátás alacsony összegére tekintettel – figyelmen kívül kell hagyni” – írták, megjegyezve: a cél az, hogy az alacsony összegű ellátás miatt ne csökkenjen a nyugdíj összegének alapjául szolgáló átlagkereset, s ennek következtében a nyugdíj.

A közlés szerint abban az esetben, ha az igénylőnek az ápolási díj mellett keresete is van, és számára kedvezőbb, akkor a nyugdíj összegének a kiszámításakor a kereset és az ápolási díj együttes összegét kell figyelembe venni.

“Az ápolási díj ideje szolgálati időnek minősül, és az ellátás összegét attól függően kell a nyugdíj összegének kiszámításakor figyelembe venni vagy számításon kívül hagyni, hogy az igénylő számára melyik szabály alkalmazása kedvezőbb” – összegezte az államtitkárság. A Békés Megyei Kormányhivatal hétfőn közölte az MTI-vel, hogy a miniszter Erdős Norbert országgyűlési képviselővel, megyei kormánymegbízottal egyeztetett a kérdésben.

Az akkori közleményben az olvasható: Balog Zoltán miniszter tájékoztatása szerint az ápolási díj mérsékelt járulékfizetés ellenében beszámít a szolgálati időbe, s az ápolási díjban részesülők a nyugdíj összegének kiszámításakor kedvezményben részesülnek azzal, hogy az ápolási díj folyósítási idejét is a munkajövedelmek átlagával ismerik el a nyugdíj összegében. Az ápolási díj összege tehát nem csökkenti a nyugdíj alapjául szolgáló átlagkeresetet, s ily módon a nyugdíj összegét sem – tette hozzá a Békés megyei kormányhivatal.

A kormánymegbízott kérdésére adott miniszteri választ idézve azt írták: az előző kormányzat intézkedéseinek hiányosságai olyan pénzügyi következményeket hoztak, melyek korrigálása az elkövetkezendő időszak feladata lesz.