Az ombudsman szerint a hatályos joganyag nem biztosítja hatékonyan a vízbázisok védelmét, nem fektet kellő hangsúlyt a felszín alatti vizek növényvédőszer-szennyezés elleni védelmére. Szabó Máté ezért több jogszabály módosítását is javasolta.

Szabó Máté ezt annak kapcsán állapította meg, hogy a gödöllői Szent István Egyetem (SZIE) hálózati ivóvízében a jogszabályban előírt határértéket meghaladó mennyiségű nitrátot, valamint növényvédő szereket mutattak ki. Az ombudsman szerint ezzel az egészséghez és az egészséges környezethez való jog sérült, az alapvető jogok biztosa azonban úgy véli, a háttérben az áll, hogy a hatályos jogszabályok nem hatékonyak. A közleményben kitértek arra, hogy a vizsgálatot még 2010-ben a jövő nemzedékek biztosa kezdeményezte.

Szabó Máté ombudsman azt állapította meg, hogy az egészséghez és az egészséges környezethez való jogot sértette a vízszolgáltató, az egyetem, illetve az érintett hatóságok mulasztása, mert nem tettek eleget a megelőzéssel, a vízbázis megfelelő védelmének biztosításával, továbbá a kutak és az ivóvízellátó rendszer üzemeltetésével összefüggő jogszabályi kötelezettségeiknek. Más környezethasználók, például a mezőgazdasági termelésben résztvevők felelőssége is megállapítható, ami nemcsak a hálózati ivóvíz minőségére korlátozódik, hanem a vízbázis védelmének megőrzésére is kiterjed – tették hozzá.

Szabó Máté szerint a hatályos jogszabályok nem fektetnek kellő hangsúlyt a felszín alatti vizek növényvédőszer-szennyezés elleni védelmére sem. A víziközmű szolgáltatók nem rendelkeznek információval arról, hogy a vízbázisuk területén milyen jellegű mezőgazdasági tevékenységet folytatnak, milyen és mekkora mennyiségű műtrágyát, illetve növényvédő szert használnak fel.

Az alapvető jogok biztosa jelentésében a problémák orvoslására több jogszabály módosítását is javasolta – olvasható a közleményben.
A gödöllői egyetem ivóvizének szennyeződését 2010-ben véletlenül fedezték fel, amikor egy tudományos kísérlet kapcsán vízvizsgálatot végeztek. Értesítették az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot (ÁNTSZ). Miután bizonyossá vált, hogy a kútból nyert vízben a nitrát- és az atrazinmennyiség meghaladta a határértéket. Az ÁNTSZ 2010 októberében leállítatta a szennyeződést okozó kút működését.

Solti László, a SZIE rektora tavaly februárban jelentette be, hogy ismeretlen tettes ellen feljelentést tett, mert a birtokába került dokumentumok alapján egyértelmű vált: az egyetem ivóvizét biztosító Duna-menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. már hónapokkal korábban tudta, hogy az általa szolgáltatott ivóvíz szennyezett, mégsem intézkedett. Hozzátette: a kút leállítása óta többször is vizsgálták az egyetemi hálózat vizének minőségét, és az minden alkalommal kifogástalan volt.

Ezzel egy időben a DMRV Zrt. is feljelentést tett közveszély-okozás és közérdekű üzem megzavarása miatt ismeretlen tettes ellen. Vogel Csaba, a cég vezérigazgatója közleményében leszögezte: társaságuk soha nem használt atrazint vagy ahhoz hasonló egyéb szereket, azaz a vízbázis szennyezését ismeretlenek idézték elő; emiatt tettek büntetőfeljelentést. Kiemelte, hogy a DMRV a kérdéses időszakban és azóta is a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő minőségű ivóvizet szolgáltatott, illetve szolgáltat.