Folyamatosan nő az Európai Bizottsághoz nem nyilvános dokumentumok megtekintése érdekében érkező lakossági és egyéb kérelmek száma, az európai uniós végrehajtó testület szerint ez az átláthatóság javulását is jelzi.

A bizottság pénteken tette közzé a dokumentumokhoz való hozzáférésről szóló éves jelentését, amely szerint tavaly 6447 esetben intéztek ilyen kérelmet a testülethez. Tavalyelőtt ez a szám 6361 volt, 2001-ben (a jelenlegi szabályok hatályba lépésének évében) pedig mindössze 450.

Tavaly összesen 19 956 új dokumentumot vettek fel az úgynevezett közérdekű nyilvántartásba, ami 7 százalékos emelkedést jelent egy év alatt.

Maros Sefcovic, a témáért felelős biztos közleményében jelezte azt is, hogy a kérelmek több mint 80 százalékát teljesítik. A közlemény az elutasításokat indokolva úgy fogalmazott: “a kötelezettségszegési eljárások panaszosai, a versenytársak vagy a versenyellenes magatartás állítólagos áldozatai azok, akik a saját érdekükben kérelmezik a dokumentumokhoz való hozzáférést, az általuk kért dokumentumok azonban gyakran nem hozhatók nyilvánosságra mások jogos érdekeinek megsértése nélkül”.