A rendőrség átszervezéséről hallgat meg tájékoztatást csütörtöki rendkívüli ülésén az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága

A bizottsági meghívó szerint az ülésre a Belügyminisztérium (BM) képviselőit hívták meg.

Az MSZP augusztus 10-én jelezte, a nemzetbiztonsági, valamint a honvédelmi és rendészeti bizottság összehívását kezdeményezi annak érdekében, hogy a parlamenti képviselők tájékoztatást kaphassanak a rendőrséget érintő átalakítások indokairól.

Harangozó Tamás szocialista képviselő akkor emlékeztetett arra, hogy a rendőrség átszervezésével jogutód nélkül megszüntetik a BRFK szervezett bűnözés elleni osztályát, a Nemzeti Nyomozó Irodát (NNI) pedig beolvasztják a Készenléti Rendőrségbe, gazdaságvédelmi főosztályát pedig ugyancsak megszüntetik. Ennek kapcsán indokoltnak nevezte Pintér Sándor belügyminiszter, Hatala József rendőrfőkapitány és Papp Károly miniszteri biztos meghallgatását.

Az M1 augusztus 9-i esti Híradója számolt be arról, hogy csaknem 420 embert érintő átszervezést jelentettek be a rendőri szerveknél, több osztály jogutód nélkül szűnik meg.

Másnap a Belügyminisztérium azt közölte, Hatala József országos rendőrfőkapitány és Papp Károly, a rendőrség átszervezéséért felelős miniszteri biztos a tárca vezetői értekezletén arról számolt be, hogy a rendőrség átszervezése, az NNI Készenléti Rendőrségbe történő integrációja az ütemtervnek megfelelően halad.

Pintér Sándor belügyminiszter a Népszabadság július 7-i számában beszélt arról, hogy lesznek személyi és szervezeti változások a rendőrségnél, de ezek nem feltétlenül állnak majd ok-okozati kapcsolatban a közelmúltban kirobbant korrupciós üggyel. A miniszter akkor jelezte, nem maradhat meg a jelenlegi keretek között az NNI sem, amely megalakítása óta létszámát, feladatait és jogosítványait tekintve is jelentősen bővült, “de ez nem párosult a hatékonyság javulásával”.

Pintér Sándor július közepén nevezte ki a rendőrség átszervezéséért felelős miniszteri biztossá Papp Károly vezérőrnagyot. A rendőrség átszervezésének meghatározó célja az ORFK stratégiai és operatív tevékenységének szétválasztása – közölte korábban a BM.

Szintén július közepén bocsátották közigazgatási egyeztetésre azt a javaslatot, amelynek értelmében a BM összevonná az NNI-t és a Készenléti Rendőrséget. A BM akkori közleményében azt írta: az NNI továbbra is a nemzetközi és az országos jelentőségű, illetve a több megyére kiterjedő bűncselekmények nyomozását fogja végezni a Készenléti Rendőrségen belül, részben megváltozott feladatkörrel, áttekinthetőbb szervezetben.