Az előzetes letartóztatás feltételeinek hiánya miatt került szabadlábra az a férfi, akit múlt héten fogott el a rendőrség a pécsi roma önvédelmi szerveződéssel összefüggésben.

Petréteiné Malomsoki Csilla, a Baranya Megyei Főügyészség helyettes vezetője kedden az MTI megkeresésére elmondta: a rendőrség előterjesztést tett ugyan B. Ferenc előzetes letartóztatására, de az ügyészség úgy látta, ennek nincsenek meg a feltételei.

Az ügyész indoklása szerint a 45 éves férfit kisebb súlyú bűncselekménnyel, olyan vétséggel gyanúsítják, amelynek elkövetőit a törvény két évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti. Emellett a férfi esetében a különös feltételek, a szökés, az elrejtőzés, az eljárás megnehezítése és a bűnismétlés veszélye sem állt fenn.

Pécsi hírportálok a múlt héten számoltak be arról, hogy Pécsi Romák Egyesülete néven cigány önvédelmi szervezet alakult a városban, és az úgynevezett roma gárdába országszerte toboroznak tagokat.

A rendőrség ennek kapcsán egy nappal később hat embert elfogott és előállított. Ötöt néhány órán belül szabadon bocsátott, a magát Daflics ezredesnek nevező B. Ferencet azonban közbiztonság, közrend fenntartására irányuló tevékenység jogellenes szervezésével gyanúsították meg, és kihallgatása után őrizetbe vették.