Végletekig leromlott épületek, műanyag palack a mellékhelyiség helyett, bántalmazott fogvatartottak, az emberi méltóság folyamatos megsértése. A nyírbátori Őrzött Szálláson lefolytatott vizsgálat után a legfőbb ügyész, a belügyminiszter, és az országos rendőr-főkapitány közbelépését kérte Szabó Máté ombudsman.

A nyírbátori Őrzött Szálláson a rendőrség elsősorban az Európán kívüli országokból származó, illegális határátlépést elkövető, egyedülálló férfiakat tart őrizetben, legfeljebb 12 hónapig. Az alapvető jogok biztosának munkatársai a helyszíni bejárás két napja alatt a 207 külföldi közül 62-vel és az őrszemélyzet tagjaival beszéltek. Általános benyomásaik szerint az „A” épületben elszállásolt külföldiek gyakorlatilag börtönviszonyok, a „B” épületben élők még annál is rosszabb körülmények között élnek, ez az épület a jelenlegi viszonyok között fogva tartás végrehajtására alkalmatlan.

Az Őrzött Szállás személyzetének döntő többsége semmilyen idegen nyelven sem beszél, így a fogvatartottak többnyire gesztusokkal kommunikálnak. A szálláson élők szóbeli szidalmazása az őrzési rutin részének tekinthető, és a tettleges bántalmazás sem ritka. A házirend még azt is tiltja, hogy kenyeret vigyenek be a zárkába. Az őrök a tilalom betartását úgy is ellenőrzik, hogy a fogvatartottak szájába is belenéznek, ami megalázó bánásmódot jelent.

Az Őrzött Szállás vezetése a „B” épületben elhelyezett 82 külföldinek még azt is megtiltotta, hogy az éjszakai órákban kinyissák a cellák ablakait. Az illemhelyre éjjel csak akkor tudnak kijutni, ha az őrszemélyzet kiengedi őket. A hajnali órákban mindössze két őr van szolgálatban. Ha a fogvatartottak már nem képesek kivárni, míg kiengedik őket a mellékhelyiségbe, a cellákban, a társaik jelenlétében, az erre a célra „rendszeresített” műanyag palackokba kénytelenek elvégezni a dolgukat.

A több mint kétszáz fogvatartott számára mindössze három nyilvános telefon áll rendelkezésre, ami szintén konfliktusok forrása. Az Őrzött Szálláson „biztonsági elkülönítő” helyiség is található, ami gyakorlatilag magánzárkaként működik, így alkalmazása emberi jogi szempontból különösen aggályos.

Az alapvető jogok biztosa a külföldiek bántalmazásával kapcsolatos problémák további vizsgálata érdekében, a legfőbb ügyész, a többi probléma rendezése ügyében a belügyminiszter és az országos rendőr-főkapitány intézkedéseit kezdeményezte.

A jelentés a http://www.ajbh.hu/allam/jelentes/201201953.rtf oldalon olvasható.