Számít-e a polgárok véleménye Európában? Olykor úgy tűnhet, hogy nem, de van amikor ennek az ellenkezője igaz. Egy közelmúltban készített Eurobarométer‑felmérés szerint a megkérdezettek 54%-a nagyobb valószínűséggel venne részt az EP-választásokon, ha a politikai pártok megneveznék jelöltjeiket az Európai Bizottság elnöki posztjára. A képviselők már régóta szorgalmazzák ezt, az Unió helyzetéről szóló szerdai beszédében pedig José Manuel Barroso is támogatta az ötletet.

Már 2014-ben szívesen látna ilyen jelölteket Barroso. A felmérés szerint a megkérdezettek többsége nagyobb valószínűséggel voksolna ha lennének ilyen jelöltek, mivel úgy éreznék, hogy közvetlenül befolyásolhatnák a bizottsági elnök megválasztásának folyamatát.

Joseph Daul néppárti frakcióvezető szerint a képviselők fő feladata, hogy meggyőzzék a polgárokat, még ha ez nem is könnyű. Guy Verhofstadt liberális frakcióvezető szerint a cél, hogy egy polgárokra épülő Unió jöjjön létre.

Az EP-választás a véleménynyilvánítás legjobb módja

Az Eurobarométer-felmérés szerint a többség úgy érzi, hogy a véleménye nem számít Európában. Talán erre is reflektálhatott Barroso, amikor úgy fogalmazott, hogy Európát demokratikusabbá kell tenni. Ennek elengedhetetlen eleme az EP-választás és az Európai Parlament. A válaszadók szerint egyébként pont az európai választás a legjobb módja annak, hogy kifejezzék véleményüket.

A politikai kérdéseken túl a többség szerint jelenleg a válság legyőzése és a munkanélküliség csökkentése a két legfontosabb feladat. Beszédében Barroso is szólt az Európa egyes részein begyűrűző szociális válságról, ugyanakkor az EP korábbi véleményével összhangban hangsúlyozta, hogy egy olyan uniós költségvetésre van szükség, amely elősegíti a gazdasági növekedést, munkahelyeket teremt és növeli az életszínvonalat.

Reális-e, hogy egyes tagállamokban a fiatalok több mint felének nincs munkája? – tette fel a kérdést. Hannes Swoboda szocialista frakcióvezető egy szociális paktum kidolgozását sürgette: „a megszorításoknak van alternatívája, de annak a befektetésekre kell alapulnia”. „Az embereknek szolidaritásra van szükségük” – vélte Gabriele Zimmer baloldali frakcióvezető.

Gazdaság, euró, identitás

A gazdaság és az euró az európai identitás meghatározó részei a felmérésben megkérdezettek közel kétharmada szerint. Ezzel kapcsolatban Barroso arról beszélt, hogy „nem kell mentegetőzni a szociális piacgazdaság miatt, ki kell teljesíteni a gazdasági és monetáris uniót, közös reformokat kell végrehajtani, és ki kell alakítani az európai szociális dimenziót”.

A társadalmi kirekesztés elleni küzdelem, valamint az európai gazdasági, költségvetési és adózási politikák összehangolása az Eurobarométer által megkérdezettek többsége szerint is kiemelkedően fontos.