A tulajdoni viszonyok pontos rögzítését, szabályszerű eljárást és személyre szabott megoldásokat kért Szabó Máté ombudsman a kőbányai önkormányzattól a Terebesi úti erdőben található hajléktalankunyhók tervezett bontása ügyében.

Az alapvető jogok biztosa közleményében – amelyet hivatala hétfőn juttatott el az MTI-hez – rámutatott: a tervezett intézkedés előtt tisztázni kell, hogy az érintett terület kinek a tulajdona. Szabó Máté szerint az sem egyértelmű, hogy kik, mikor, milyen formában tájékoztatták az erdőben élőket a területrendezési tervről. Jelezte, hogy a megkeresett szervek válaszaiból nem derült ki a Terebesi úti erdő “kitisztításának” konkrét indoka sem.

Az ombudsman aggályosnak tartotta, hogy nem mérték fel pontosan, hányan élnek az erdőben. Felhívta a figyelmet arra, hogy a hajléktalanok kényszerűségből vannak utcán, közterületen, erdőben. “Attól függetlenül, hogy az ott-tartózkodásuk nem tekinthető jogszerűnek, az ilyen +telepek+ felszámolására csak törvényes keretek közt, a megfelelő eljárás lefolytatása után kerülhet sor” – olvasható a biztos közleményében.

Arra kérte a kőbányai önkormányzatot, hogy ha valóban a telep felszámolására készülnek, azt kizárólag a tulajdonviszonyok pontos rögzítése, a szükséges eljárás szabályszerű lefolytatása és az érintettek érdemi tájékoztatása után, a civil szervezetekkel együttműködésben, személyre szabott szociális jellegű megoldások biztosításával történjen meg.