Hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a Dataplex Kft. 2005 és 2010 között szerződéseivel kapcsolatban, az ügylet során Kóka János miniszter hatáskörét túllépve járhatott el – írta hétfői számában a Magyar Nemzet.

A napilap kormányközeli forrásokra hivatkozva azt írta: “több mint 1,2 milliárd forintos vagyoni hátrányt okozhattak azok a szerződések, amelyeket a Kóka János volt SZDSZ-es gazdasági miniszter közvetett vagy közvetlen felügyelete alatt álló állami cégek kötöttek 2005 és 2010 között a korábban Bajnai Gordon által irányított Wallis érdekeltségébe tartozó Dataplex Kft.-vel”.

A napilap beszámolója szerint a feljelentést a Kehi soron kívüli vizsgálatának eredménye alapján tette meg.

“A költségvetési szervek és az állami részvétellel működő gazdálkodó szervezetek által a Dataplex Kft.-vel és a tulajdonában álló társaságokkal kötött ügyletek vizsgálata” tárgyában tavaly júniusban indított eljárásban a MÁV Informatikát érintő ellenőrzések fényt derítettek arra, hogy Kóka János miniszteri hatáskörét túllépve saját emberét ültette az állami cég élére, aki később lebonyolított egy 101 millió forintos pályázatot, amelyet kifejezetten a Dataplexre szabtak, így felmerült a gyanú, hogy Kóka János volt gazdasági miniszter felbujtóként részt vett hűtlen kezelés elkövetésében” – írták.

A lap szerint a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt.-vel kötött szerződés előkészítése során Kóka János magához vonta az energetikai cég üzleti terve módosításának jóváhagyási jogát, majd egy hónappal később engedélyezett egy 170 milliós szerződéskötést azon a napon, amikor a Wallis érdekeltségébe került a Dataplex.

A lap beszámolója szerint 2006 és 2010 között a Magyar Posta 724 millió forint veszteséget ért el a Dataplexnek fizetett gépterembérletért, ezért szintén hűtlen kezelés gyanúja miatt tett feljelentést a Kehi – olvasható a Magyar Nemzetben.