Fehérorosz polgári jogi aktivista, pakisztáni jogsegélyszolgálat, a ruandai ellenzék három tagja, a Pussy Riot, és két iráni értelmiségi szerepel a Szaharov-díj idei jelöltjei között. Kedden 15 órától a külügyi, a fejlesztési és az emberi jogi szakbizottság együttes ülésén mutatják be őket.

Ales Bialiatski a belorusz rezsim által bebörtönzött szabadságharcos és emberi jogi jogvédő. A Viasna emberi jogi központ alapítója. A civilszervezet politikai foglyoknak és családjaiknak nyújt jogi és pénzügyi segítséget. Bialiatskit Jacek Saryusz-Wolski és 82 további képviselő jelölte a díjra.

Joseph Francis az 1992-ben alakult CLAAS jogsegélyszolgálat alapítója. A CLAAS az istenkáromlásról szóló pakisztáni törvények áldozatainak nyújt jogi segítséget, és biztosít számukra szükség esetén menedéket. Joseph Francist a konzervatív-reformer frakció jelölte a díjra.

Victoire Ingabire Umuhoza, Déogratias Mushayidi, Bernard Ntaganda a ruandai ellenzék bebörtönzött tagjai, akik a párbeszéd és a megbékélés előmozdításával próbáltak véget vetni az országban dúló erőszaknak. Ők Willy Meyer, Rosa Estaràs, Santiago Fisas, María Muñiz, Ana Miranda és 37 további képviselői jelöltjei.

Az orosz Pussy Riot együttes három tagját, Nadezsa Andrejevna Tolokonyikovát, Jekatyerina Szamucevicset és Marija Aljohinát börtönbüntetésre és kétévi munkaszolgálatra ítélték, mert Putyin orosz elnök ellen tiltakoztak. Az együttes tagjait Werner Schulz és 45 további képviselő jelölte a díjra.

Nasrin Sotoudeh bebörtönzött iráni ügyvéd és emberi jogi aktivista. Bebörtönzött ellenzéki aktivistákat és halálbüntetésre ítélt fiatalkorú elítélteket képviselt. Jafar Panahi iráni filmrendező, forgatókönyvíró és vágó. Filmjei arról ismertek, hogy humanista szempontból mutatják be az iráni életet, gyakran a gyermekek, a szegények és a nők nehéz helyzetét helyezve középpontba. Sotoudeht és Panahit a szocialista, a liberális és a zöldpárti frakció, José Ignacio Salafranca, Elmar Brok, valamint 11 további képviselő jelölte a díjra.

Díj a gondolatszabadságért

Az orosz fizikus és ellenzéki Andrej Szaharovról elnevezett díjat az Európai Parlament 1988 óta minden évben olyan személyeknek vagy szervezeteknek adományozza, amelyek az emberi jogok érvényesüléséért és a gondolatszabadságért küzdenek. Tavaly az arab tavasz aktivistái kapták a díjat.