A német ratifikációs okmány letétbe helyezésével csütörtökön hatályba lépett az állandó valutaövezeti válságkezelő alap, a 700 milliárd eurós tűzerővel rendelkező Európai Stabilitási Mechanizmus.

Jean-Claude Juncker, az Eurócsoport elnöke csütörtökön közleményben üdvözölte az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) hatályba lépését, miután a német kormány letétbe helyezte az állandó válságkezelő alap ratifikációs okmányait. Bár utolsóként Észtországnak a következő néhány napban még le kell zárnia a ratifikációs folyamatot, a német megerősítéssel már teljesült az a feltétel, miszerint az ESM életbe lépéséhez az alaptőke 90 százalékát jegyző tagországok ratifikációja szükséges.

„Az ESM most az európai tűzfal pillére és a valutaövezet pénzügyi stabilitásának biztosítására irányuló átfogó stratégiánk szerves része. Ez egy történelmi vívmány az európai integrációban és a stabilitás, továbbá a fenntarthatóság záloga a jövendőbeli generációk számára” – jelentette ki az Eurócsoport elnöke.

Az Európai Stabilitási Mechanizmus ezzel végleg átveszi az átmeneti időre létrehozott válságkezelő alap, az európai pénzügyi stabilitási eszköz (EFSF) szerepét. Az Eurócsoport elnöke szerint az ESM a Föld legnagyobb nemzetközi pénzintézete lesz 700 milliárd eurós alaptőkével. Ebből 80 milliárd euró tagállami befizetés lesz 2014 elejéig, de az első 33 milliárd eurót még októberben befizetik az alap számlájára. Az ESM az EFSF még fel nem használt forrásaival együtt 700 milliárd euró tűzerővel rendelkezik majd.

Juncker megerősítette, azt tervezi, hogy október 8-án az Eurócsoport ülésének margóján összehívja az ESM kormányzótanácsának alakuló ülését. A kormányzótanács nevezi majd ki az ESM élére Klaus Reglinget, aki eddig az EFSF-et irányította.