Húszéves az EU egységes piaca, ahol immár mintegy 500 millió fogyasztó található, az egységes piacban rejlő lehetőségek azonban még mindig nincsenek teljesen kihasználva. Az EP belső piaci szakbizottsága kedden fogadta el azt a jelentést, amely mielőbb megoldásokat szorgalmaz többek között a külföldi bankszámlanyitással, adózással vagy éppen a szakképesítések elfogadtatásával kapcsolatos problémákra.

Regina Bastos (néppárti, portugál) jelentése az Európai Bizottság azon felmérésére reagál, amely az európai polgárok és vállalkozások által húsz legkirívóbbnak vélt nehézséget gyűjtötte össze az egységes piac működésével kapcsolatban. A plenáris ülés októberben szavaz a jelentésről.

A polgárok és vállalkozások által leggyakrabban említett akadályok a szakmai képesítések kölcsönös elfogadásának hiánya, a társadalombiztosítással kapcsolatos külföldi problémák, a diszkriminatív foglalkoztatási gyakorlatok, a munkavállalást nehezítő akadályok, vagy éppen azok a nehézségek, amelyek megakadályozzák, hogy egy vállalkozás külföldi tenderen induljon.

A problémák sokszor az információ hiányából, a szabályok nem megfelelő végrehajtásából vagy éppen a szabályozás hiányából fakadnak.

Az EP szerint a szakképesítések kölcsönös elismerésének biztosítása a szakképzett munkaerő szabad áramlása miatt is fontos. Emellett nagyobb hangsúlyt kell helyezni a fiataloknak szóló mobilitási programok megerősítésére is. Fontos, hogy az uniós tagállamok minél inkább ösztönözzék az e-ügyintézést, a polgárokat pedig tájékoztassák arról, hogy hova fordulhatnak problémás ügyeikkel.