Négy embert előzetes letartóztatásba helyezett a Győri Városi Bíróság egy több mint egymilliárd forintos adócsalás miatt indult adóhatósági eljárás kapcsán – közölte a Győri Törvényszék szóvivő bírája csütörtökön.

Máté Kinga elmondta: az egyik gyanúsított tudomásul vette az intézkedést, hárman fellebbezést jelentettek be, így esetükben az előzetes letartóztatásba helyezésről szóló döntés nem jogerős. Valamennyi gyanúsított tett vallomást, de tagadták a terhükre rótt cselekményeket.

A szóvivő jelezte: a bíróság megítélése szerint mind a négyük esetében fennáll az összebeszélés, az eljárás hátráltatása, a szökés, illetve az elrejtőzés veszélye, kettejüknél pedig a bűnismétlésé is, mivel ők korábban hasonló cselekményeket követtek el. Egyikük, ezek miatt, próbaidejét tölti.

Az M1 Híradója kedd este számolt be arról, hogy milliárdos adócsalást leplezett le Győrben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A hírműsorban elhangzott: a bűnszervezet a gyanú szerint tavaly és az idei év első felében ötmilliárd forint értékben adott el gabonát, a mintegy 1,3 milliárdnyi adót azonban nem fizették meg az értékesítés után. A közlés szerint a csoport a fordított áfa bevezetése miatt hagyott fel tevékenységével.

A Híradó információi szerint a nyomozók négy megyében és a fővárosban félszáz helyszínen egyszerre tartottak házkutatást; kedd hajnalban öt embert vettek őrizetbe, és javasolták előzetes letartóztatásba helyezésüket.

A gyanúsítottak között van a rendőrség és a határőrség egy-egy volt operatív felderítő tisztje is – hangzott el a hírműsorban.