Módosítaná a villamos energiáról szóló törvényt tíz fideszes képviselő annak érdekében, hogy a lakóépületek közös helyiségeinek minimális megvilágítása, illetve a lift korlátozott idejű üzemeltetése akkor is megoldott legyen, ha a házban fizetési késedelem miatt kikapcsolták az áramot – az erről szóló képviselői önálló indítványt hétfőn nyújtották be.

A módosító indítvány szerint a többlakásos lakóépületek közös használatra szolgáló közlekedő helyiségeiben – például a folyosókon, előterekben – a villamosenergia-ellátás kikapcsolására fizetési késedelem esetén is csak akkor kerülhetne sor, ha a helyiségek minimális megvilágítása más módon is biztosított. Ha erre nincs lehetőség, akkor az áramszolgáltatás csak úgy lenne korlátozható, hogy a közlekedésre szolgáló közös helyiségekben a balesetek megelőzéséhez és a vagyonvédelemhez szükséges minimális megvilágítás folyamatosan biztosított legyen.

A képviselői önálló indítvány indoklása szerint az utóbbi időben többször előfordult, hogy az áramszolgáltató a társasházak, illetve lakásszövetkezetek fizetési késedelme miatt kikapcsolta a lakóépületek közös helyiségeiben az áramot. A nagyobb városokban sok olyan panel lakóépület található, ahol a folyosóknak nincs ablakuk, de ez más lakóépületekben is előfordul. Egy ilyen épületben az áramszolgáltatás teljes kikapcsolása azzal járhat, hogy a lakók csak balesetveszély mellett tudnak az épületen belül közlekedni és a vagyonuk megfelelő megóvása is veszélybe kerül.

A mozgásukban korlátozott lakók lift hiányában nem tudják elhagyni lakásaikat, az indítvány szerint ezért is indokolt törvényi szinten előírni az ilyen épületekben a minimális villamosenergia-szolgáltatási kötelezettséget. Azokban a többlakásos lakóépületekben, ahol a jogszabály szerint kötelező lift létesítése, a módosító indítvány szerint fizetési késedelem esetén is biztosítani kellene a felvonó 7 és 9 óra, valamint 16 és 19 óra között történő üzemeltetéséhez szükséges minimális villamosenergia-ellátást.