Átadták a Herczegh Géza Nemzetközi Jogi Emlékérmet Kirs Eszternek a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, csütörtökön. Az ünnepségen részt vett Herczegh Géza jogtudós több családtagja, köztük magánszemélyként Áder János köztársasági elnök, akinek a felesége a díj névadójának lánya.

A Herczegh Géza özvegye által létrehozott alapítvány az emlékérem és ösztöndíj adományozásával elismerni és támogatni kívánja azokat a fiatal kutatókat, akik nemzetközi jogi témakörben elmélyült munkát végeznek.

Herczegh Géza 1928-ban született és 2010-ben hunyt el. 1990-től a Magyar Tudományos Akadémia és az Alkotmánybíróság tagja, majd a taláros testület elnökhelyettese volt 1993-ig. Akkor a hágai Nemzetközi Bíróság magyar tagjává választották, ahol 2003-ig tevékenykedett. Fő kutatási területe a nemzetközi jog, illetve annak kapcsolata az alkotmánybíráskodással és az európai közösségi joggal, a nemzetközi bíráskodás, az emberi jogok nemzetközi érvényesülése, a nemzeti kisebbségek védelme, a humanitárius jog nemzetközi fejlődése és a diplomáciatörténet.

Kovács Péter egyetemi tanár, alkotmánybíró méltatta az első helyen díjazott Kirs Eszternek a Demokratikus átmenet a háborús bűntettek árnyékában című PhD dolgozatból készített könyvét, melyet az alapítvány háromtagú szakmai testülete egyhangú döntéssel a legjobb pályaműnek ítélt; így Kirs Eszter kapta az emlékérmet és az ösztöndíjat. További öt pályázó emlékoklevélben részesült.

A rendezvényen felolvasták Martonyi János külügyminiszter, nemzetközi jogász, az alapítvány kuratóriumi elnöke üdvözletét, mely szerint az alapítvány tevékenysége hozzájárulhat ahhoz a fontos célhoz, hogy Magyarország egyenrangú félként lépjen fel a nemzetközi tudományos és politikai színtéren.

A rendezvényen előadást tartott Bruhács János jogászprofesszor a nemzetközi jogi kötelezettségek relativizálódásáról.

A díjakat Herczegh Géza özvegye adta át. Az ünnepélyes díjátadón Herczegh Géza családtagjai mellett részt vettek jelenlegi, illetve volt alkotmánybírák, Baka András, a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága volt tagja, a Legfelsőbb Bíróság utolsó elnöke, Szabó Marcel, az ombudsman napokban megválasztott helyettese és számos nemzetközi jogász.