A mozgóképről szóló törvény módosítására tett javaslatot a kormány: az Emberi Erőforrások Minisztériuma által készített előterjesztés többek között kiterjeszti a filmszakmai adókedvezmény igénybevételi lehetőségét, az értelmező rendelkezések keretében fogalmakat pontosít és változtat a korhatár-besorolási szabályokon.

A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény módosítását célzó javaslat általános indoklásában szerepel, hogy a filmgyártási támogatás után járó társasági adókedvezmény változatlanul megmarad, de a társasági támogatók nemcsak a filmgyártó vállalkozások részére nyújtott támogatások után, hanem egy erre a célra létrehozott letéti számlára való befizetéssel is jogosultak lesznek az adókedvezményre. Mint korábban már elhangzott, a letéti számlán elhelyezett összegekből automatikusan megkapják a húsz százalékos közvetett támogatást az NMHH Filmirodánál elszámolt, de támogatót nem találó produkciók.

A javaslat szerint továbbra is nyitva áll a filmgyártók számára, hogy direkt módon a piacról szerezzenek támogatót. Azonban – mint írják – számítani lehet arra, hogy az új rendszerben a filmelőállítók többsége a letéti számláról kívánja igénybe venni a 20 százalékos támogatást.

“Az elmúlt évek tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy a filmszakmai közvetett támogatás éves mértéke 7 milliárd forint körül stabilizálódott, ezért a módosító javaslat (az erre a célra létrehozott) letéti számlán gyűjthető társasági támogatást évi 7 milliárd forintban állapítja meg oly módon, hogy 2012. évben a letéti számlán gyűjthető támogatási összeg nem haladhatja meg a 3 milliárd forintot” – olvasható a dokumentumban.

A Magyar Nemzeti Filmalap a tárgyév folyamán támogatási szerződéseket köt társasági adófizetőkkel a magyarországi filmgyártás támogatására, amely a megállapodás szerinti támogatást átutalja az erre a célra létrehozott kincstári letéti számlára. A módosítás része lesz, hogy a számlára beérkezést követően az NMHH Filmiroda kiadja a támogató nevére szóló támogatási igazolást, amely alapján az az adókedvezményt a tárgyévi adójából érvényesítheti. Ezt az igazolást a Magyar Nemzeti Filmalapon keresztül kapja meg a támogató.

A javaslat az értelmező rendelkezéseket kiegészíti az egyéb nemzetközi koprodukciós filmalkotás fogalommal, másrészt több fogalmat pontosít. A filmgyártás definíciójának pontosítása értelmében a film gyártása nem a forgatás megkezdésétől indul, hanem a gyártás-előkészítés megkezdésétől. A filmalkotások közé bekerül a számítógépes vagy bármilyen platformon hozzáférhető játékprogramban megjelenő, kizárólag a játékprogram vagy alkalmazás részeként megtekinthető filmalkotás.

Az előterjesztés meghatározza a nemzeti filmvagyon körét, ezáltal pontosítja az annak törvényi védelmét meghatározó szabályok hatókörét. A kiegészítés szerint moziban a film előtt kizárólag olyan előzetes vetíthető, amelynek a besorolási kategóriája nem magasabb az azt követő film besorolási kategóriájánál.

Szintén változást jelent, hogy az állami támogatásra jogosultság igazolására irányuló kérelem benyújtásával kapcsolatos eljárásban a forgatást nem 8, hanem 30 nappal megelőzően kell ezentúl bejelenteni.