Átadták a Deák Ferenc-jogászdíjakat szerdán Budapesten. Az elismerést az idén Buzinkay Zoltán, a Kúriai nyugalmazott tanácselnöke, közigazgatási bíró, Szabó Csaba címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész, Lamm Vanda akadémikus, Vörös Tamás főjegyző, Kovács Kázmér ügyvéd és Várkonyi Vera közjegyző kapta meg – közölte a Kúria.

A Pro meritis de iuris peritia in memoriam Francisci Deák, azaz jutalmul a jog tudójának Deák Ferencre való emlékezéssel elnevezésű díjat az Akadémia javaslatára a testület jogtudományi bizottsága, az Alkotmánybíróság, a Legfelsőbb Bíróság, a Legfőbb Ügyészség, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara, a Magyar Ügyvédi Kamara és a Magyar Közigazgatási Kar vezetői alapították, és 2003 – a díj névadójának 200. születésnapja – óta évről évre a hat jogász hivatásrend egy-egy képviselője részesül az elismerésben.

A szakmai díjat olyan személyiségek kaphatják meg, akik alkotmánybíróként, bíróként, ügyészként, ügyvédként, közigazgatási szakemberként, közjegyzőként, jogtudósként az elmúlt századok nagy jogászainak, a deáki hagyományoknak méltó utódai – tartalmazza a közlemény.

Évente felváltva lehet díjazott egy alkotmánybíró vagy egy bíró. Az idén bíró részesült elismerésben: Buzinkay Zoltán mintegy 40 évet töltött a pályán, 1994-től a Legfelsőbb Bíróság bírája, 2000-től tanácselnöke volt, az idén nyáron vonult nyugdíjba.

A Magyar Ügyvédi Kamara székházában tartott ünnepélyes rendezvényen a díjakat Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, Darák Péter, a Kúria elnöke, Polt Péter legfőbb ügyész, Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, Kapási Olga, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnökhelyettese, Pavlek Tünde, a Magyar Közigazgatási Társaság főtitkára és Kukorelli István, a Magyar Tudományos Akadémia Jogtudományi Bizottságának elnöke, volt alkotmánybíró adta át az egyes jogászi hivatásrendek kitüntetettjeinek – áll a közleményben.