A fiatalkorúak esztétikai céllal végzett plasztikai sebészeti beavatkozását készül megtiltani a dél-kínai Kanton (Guangzhou) város, hogy gátat szabjon a Kína-szerte egyre terjedő divatnak – derült ki helyi jelentésekből.

Az országban egyre több és egyre fiatalabb tinédzser esett át valamilyen plasztikai beavatkozáson az elmúlt években, miközben nem tudják, hogy az egészségüket veszélyeztethetik – véli Jang Csian-kuang (Yang Jianguang) jogászprofesszor, aki egyben annak a szakértői csoportnak is a vezetője, amely február óta készíti elő a terület jogi szabályozását.

Jang aggasztónak találja, hogy egyes intézetek kihasználva a fiatalok életkorukból eredő befolyásolhatóságát, viszonylag olcsón kínálnak nem mindig szakszerű szépészeti beavatkozásokat.

Csöcsiang (Zhejiang) tartományban például a nyári szünet idejére 20 százalékos kedvezményt ajánlottak diákoknak az orr- és szemhéjplasztikára. A China Daily című angol nyelvű lap riporterének Hangcsouban (Hangzhou) azt mondták, a kedvezmény marad, és megjegyezték: ezek csak kis műtétek, veszélytelenek, középiskolásoknak, illetve egyetemistáknak bátran ajánlják.

Mint kiderült, a gondviselők beleegyezésre azért így is szükség van, de a leggyakrabban maguk a szülők viszik el gyermekeiket a műtétre. Mi több, ha a fiatal kora iránt érdeklődnek, akkor a szülők – szükség esetén – “öregítik” gyereküket, hogy annak vágya végül teljesülhessen.

Pu Zsen (Bu Ren) plasztikai sebész, specialista szerint az arcon történő beavatkozásoknak ilyen fiatal korban azért van kockázatuk, mert az egyén fizikai növekedése még nem fejeződött be. Ezen kívül, mivel nem érettek még kellőképpen, nem képesek a döntés következményeit felmérni, és ha csalódás éri őket, azt is nehezebben viselik el.

Kantonban november közepéig a lakosság is állást foglalhat a kérdésben, és amennyiben a helyi törvényhozás az év végén elfogadja a korlátozó, illetve tiltó rendelkezést, az 2013-tól érvénybe léphet.

Az előterjesztők felkészültek arra, hogy az emberek majd azzal érvelnek, hogy a magánéletükbe akarnak beavatkozni, el akarják venni “jogukat a szépséghez”. Rugalmasságuk illusztrálására elmondták, a tervezet korábbi változtában a tetoválások is a tiltandó beavatkozások között szerepeltek, de végül a közvélemény nyomására – kisebb veszélyessége miatt – ezt végül törölték a dokumentum szövegéből.