Három év letöltendő és további két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte szerdán a párizsi fellebbviteli bíróság azt a brókert, akit a Société Générale francia bank 2008-as 4,9 milliárd eurós rekordveszteségéért felelősnek tart. Jérome Kervielnek a teljes összeget vissza kell fizetnie a pénzintézetnek.

A fellebbviteli bíróság – amely nem rendelte el a férfi azonnali elzárását – megerősítette a két évvel ezelőtti elsőfokú ítéletet. A 35 éves Kerviel szabadon távozhatott a bíróságról, nyilatkozni nem kívánt. Ügyvédje, David Koubbi – aki védence felmentését kérte a júniusban lefolytatott perben – azonban “szánalmasnak” minősítette az igazságszolgáltatást, s jelezte: megvizsgálják, miként fordulhatnak a semmítőszékhez az ítélet megszüntetése érdekében. A védelemnek erre öt nap áll rendelkezésre.

A Société Générale annak ellenére visszaköveteli a 4,9 milliárd eurót, hogy a szerény munkáscsaládból származó, jelenleg munkanélküli Kerviel azt soha nem fogja tudni kifizetni. Francia bíróság még soha nem szabott ki ekkora pénzbüntetést. A 4,9 milliárd eurót egy francia minimálbéren élőnek 370 ezer évig kellene fizetnie. A bank egyébként azonnal jelezte az ügyvédje útján, hogy reális lesz és megvizsgálja, hogy mit tehet egykori munkatársa helyzete érdekében.

A volt bróker védője arra hivatkozva kérte Kerviel felmentését, hogy a pénzintézet pontosan tudta, hogy mit csinál az alkalmazottja.

A Société Générale-nál nyolc évig dolgozó egykori alkusz 2005 végétől fiktív kliensszámlákat kreálva egymásra épülő hosszú pozíciókat vett fel, vagyis azonnali vételi és határidős eladási ügyletek láncolatát kötötte, arra játszva, hogy a piacok majd emelkedni fognak – ám a nemzetközi tőzsdemutatók 2008 januárjában meredeken zuhantak. A bank azt állítja: csak 2008 januárban észlelte, hogy Kerviel körülbelül 50 milliárd euró értékben épített fel csalárd pozíciókat, ezeket a Société Générale-nak sikerült likvidálnia, vagyis a sokmillió kontraktust eladták, és végül 4,9 milliárd eurónyi veszteség maradt.

A bíróság mindhárom vádpontban – a hivatali visszaélés, a hamisítás, valamint a jogtalan számítógépes ténykedés büntettében – bűnösnek találta a brókert.

Kerviel a perben elismerte, hogy elvesztette realitásérzékét, s két éven át teljesen egyedül, kalandor és spekulatív módon csalárd pozíciókat épített fel és ezeket elrejtette, azaz fedezet nélkül kötött határidős megállapodásokat összesen 50 milliárd euró értékben, de azt állította: felettesei szemet hunytak a tevékenysége felett, sőt még nagyobb kockázatvállalásokra bíztatták, amikor elkezdett pénzt termelni a bank számára.