Az Európai Parlament csütörtöki strasbourgi plenáris ülésén túlnyomó többséggel elfogadták Bauer Edit szlovákiai magyar néppárti EP-képviselő előterjesztését az uniós polgárok unión kívüli konzuli védelmének erősítéséről.

Az irányelvtervezet célja olyan koordinációs és együttműködési intézkedések jogi keretbe foglalása, amelyek megkönnyítik a konzuli védelemhez való hozzáférést azon tagállamok polgárai számára, akiknek valamely adott unión kívüli országban nincs saját tagállami képviseletük.

A mindennapos konzuli segítséget igénylő helyzetekben – elveszett útlevél, baleset vagy haláleset, illetve ha valaki bűncselekmény áldozatává válik – az állampolgárok ma is segítséget kérhetnek bármely EU-tagállam konzulátusán vagy nagykövetségén, amennyiben nincs saját képviseletük, esetleg ha az nem érhető el.

Az egyre gyakoribb válsághelyzetek esetében azonban – fejtette ki Bauer Edit – ez másként fest. Például kimenekítést is szükségessé tevő válsághelyzetben nem lehet valamely tagállamra hárítani a segítségnyújtással kapcsolatos valamennyi terhet. A javaslat értelmében ilyenkor az adott országban található uniós képviseletnek kell ellátnia a koordinációs feladatokat.

“Ez az irányelv a szolidaritás kifejezése Európa nemzetei közt. Szükségünk van ilyen jogszabályokra, hiszen az Európai Unió hozzáadott értékét láttatják” – hangsúlyozta Bauer Edit.