Visszavonta a közigazgatási és igazságügyi miniszter a kormányzati ellenőrzéssel összefüggő törvények módosítására tett javaslatát, és új változatot nyújtott be vasárnap a parlamentnek, egyértelművé téve, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) hatásköre nem terjed ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ellenőrzésére.

Navracsics Tibor október 14-én terjesztette az Országgyűlés elé eredeti indítványát egyebek mellett azért, hogy az államháztartási törvény rögzítse: a Kehi a jövőben minden olyan gazdasági társaságot ellenőrizhet, amelyben az államnak közvetlenül vagy közvetett módon társasági részesedése van vagy volt az ellenőrzött időszakban.

A Népszabadság ezt követően arról írt, hogy ezzel a tervezett módosítással az MNB-t is ellenőrizhetné a Kehi.

Erre reagálva a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közleményt adott ki, amelyben azt írta: a Kehi hatáskörét érintő törvényjavaslatnak nem célja, hogy a hivatal ellenőrzési hatásköre alá vonja a nemzeti bankot. A tárca felhívta a figyelmet arra, hogy az Állami Számvevőszékről (ÁSZ) szóló törvény egyértelműen előírja: a jegybank gazdálkodását az ÁSZ ellenőrzi. Emellett a Kehiről szóló kormányrendelet is rögzíti, hogy a hivatal kormányzati ellenőrzési hatásköre nem terjed ki az MNB ellenőrzésére.

“A kormány szándéka tehát eddig sem irányult és most sem irányul arra, hogy ezen változtasson. Az ezzel ellentétes sajtóhírek minden alapot nélkülöznek” – írta a KIM, amely már akkor jelezte: annak érdekében, hogy a kormányzati szándék a törvényjavaslatban is kifejeződjön, a kabinet pontosítja a benyújtott indítvány szövegét, egyértelművé téve, hogy a jegybankot a Kehi továbbra sem jogosult vizsgálni.

Ezt vasárnap meg is tették, Navracsics Tibor benyújtotta a parlamentnek javaslata új változatát, amely úgy szól, hogy a kormányzati ellenőrzési szerv jogköre az MNB kivételével minden olyan gazdasági társaság ellenőrzésére kiterjed, amelyben az államnak közvetlenül vagy közvetett módon jelentős – 25 százalékot meghaladó – társasági részesedése van vagy volt az ellenőrzött időben. Így amellett, hogy a tárcavezető kivételként nevesítette a jegybankot, újdonság, hogy megszabta azt is: a Kehi ellenőrzési hatásköre a 25 százalék feletti állami részesedésű társaságokra terjed ki.